Vägivallas süüdistatava politseiniku kohtuasi saab jätku riigikohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rusikas. Foto on illustreeriv.
Rusikas. Foto on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Korrarikkuja löömise süüdistuses esimeses kohtuastmes õigeks mõistetud, kuid teises astmes süüdi jäänud politseiniku süüasja arutamine saab jätku riigkohtus, mis võttis kolmapäeval kaasuse menetlusse.

40-aastane politseiametnik Harry kuulis viimati kohtulahendit aprilli keskel, kui Tallinna ringkonnakohus ta süüdi mõistis. Ringkonnakohus leidis, et Harry süü võimuliialduses on tõendatud ning teda tuleb selle eest karistada üheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi mõistis ringkonnakohus Harrylt välja 480 eurot sundraha ning 504 eurot menetluskulude katteks.

Mullu augusti keskel õigeksmõistva otsuse langetanud Harju maakohtu väitel leidis küll tõendamist, et Harry lõi kannatanut korduvalt rusikatega kas pea või ülakeha piirkonda ja ta ei olnud neid lööke tehes enam hädakaitse seisundis, samas ei kinnita kriminaalasjas uuritud tõendid vastuvaidlematult ja ümberlükkamatult, kas ja millised tervisekahjustused tekkisid kannatanul eelnevast rüselusest. «Seega ei ole kriminaalasjas võimalik tuvastada, milliseid konkreetsed tervisekahjustusi tekitas kannatanule politseitöötaja,» märkis kohus.

Kohtu hinnangul ei saanud ka välistada, et kannatanu soovis ise politseiametnikuga kakelda.«Seetõttu ei saa välistada, et kannatanu käitumises esines õigusvastasust välistav asjaolu nõusoleva võõrkahjustuse näol, kuid selle kinnitamiseks puuduvad kriminaalasjas vastuvaidlematud ja ümberlükkamatud tõendid,» lisas kohus.

Harju maakohus mõistis Harry võimuliialguse süüdistuses õigeks ja leidis, et riik peab talle maksma õigusabi eest tasutu hüvitamiseks 4392 eurot. Kriminaalasja arutamisega seoses tekkinud menetluskulud jättis kohus riigi kanda.

Ringkonnaprokurör Leelet Kivioja maakohtu otsusega ei nõustunud ja esitas ringkonnakohtusse apellatsioonkaebuse. Mullu oktoobris tegigi ringkonnakohus määruse, et Harry õigeksmõistmine tuleb tühistada ja süüasi saata esimese astme kohtusse uueks läbivaatamiseks.

Prokurör ringkonnakohtu seisukohaga ei nõustnud, leides, et ringkonnakohus poleks pidanud mitte süüasja maakohtusse tagasi saatma, vaid langetama ise süüdimõistva otsuse. Kivioja esitas selle kohta määruskaebuse riigikohtusse ning kõrgeim kohtuaste tühistaski veebruaris ringkonnakohtu määruse ja sätestas, et ringkonnakohus peab apellatsioonkaebust uuesti arutama.

Aprillikuise ringkonnakohtu süüdimõistva otsuse peale esitas kassatsioonkaebuse riigikohtusse Harry kaitsja ning kõrgeim kohtuaste otsustaski võtta süüasja kolmapäeval menetlusse.

Harry sattus uurimisandmetel seadusega pahuksisse seoses tunamullu 15. juuni õhtul Tallinna Kesklinna politseijaoskonna hoovis toimunud vahejuhtumiga. Süüdistuse järgi kasutas patrullpolitseiniku tööülesandeid täitnud Harry põhjendamatult ja ebaseaduslikult vägivalda kinni peetud 24-aastase noormehe suhtes, lüües teda rusikaga korduvalt vastu pead. Kannatanu tundis valu ja sai kergemaid kehavigastusi - marrastusi näole ja ninaverejooksu.

Alkoholijoobes noormehe olid varem kinni pidanud ja politseile üle andnud turvamehed, sest ta oli sisenenud Tallinna reisisadama terminalis kinnisele alale. Uurimisandmetel oli ta pärast kinnipidamist solvanud ning löönud politseiametnikku, kes seejärel jaoskonna juures tema vastu vägivalda kasutas.

Põhja ringkonnaprokuratuuri kinnitusel saui noormees süüdistuse võimuesindaja solvamises ja tema vastu vägivalla kasutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles