Miinijahtija Admiral Cowan on täna Kuressaare merepäevadel

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mereväe miinijahtija Admiral Cowan osaleb sel nädalavahetusel Kuressaare merepäevadel. Huvilistel on võimalik laevaga tutvuda Roomassaare sadamas reedel kella 13-18 ja laupäeval kella 11-18.

«Kuressaare külastamine ja laeva tutvustamine on meie jaoks olulised, sest Kuressaare on meie sõpruslinn,» ütles laeva komandör vanemleitnant Tanel Leetna. «Meie jaoks on tegemist traditsiooniga, vastuvõtt on Kuressaares alati olnud väga soe,» lisas ta.

Lisaks osaleb miinijahtija meeskond merepäevade avatseremoonial, kohtub Kuressaare linnapea Mati Mäetaluga ning osaleb erinevatel spordivõistlustel.

Admiral Cowan on Kuressaare sõpruslaev alates 2008. aastast. Laev külastab igal aastal Kuressaaret ja osaleb merepäevadel, et tutvustada mereväge ning pakkuda saarlastele ja Saaremaa külalistele võimalust tutvuda mereväe tehnika, varustuse ja teenistusega.

Laev asub Roomassaare poole teele täna, pärast merepäevadel osalemist suundub laev Poola, Gdyniasse, et alustada teenistust NATO alalises miinitõrjegrupis.

Miinijahtija on saanud nime admiral Walter Cowani järgi, kes oli Vabadussõja ajal Läänemerel tegutsenud Briti kergeristlejate eskaadri ülem. Miinijahtija Admiral Cowan on esimene kolmest mereväele Suurbritanniast soetatud Sandown-klassi miinijahtijast.

Admiral Cowanile paigaldatud hüdrolokaatori ehk sonariga saab avastada ankru- ja põhjamiine. Pardal olev Seafox süsteem võimaldab allveeroboti või tuukrite abiga miini identifitseerida ning kahjutuks teha.

Laeva vapilt eemaldasid 20. oktoobril 2006. aastal Tallinna Vanadamas aset leidnud tseremoonial katte Tema Majesteet Briti kuninganna Elizabeth II ja President Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles