Berlusconi erakonna rahvaesindajad on valmis parlamendist lahkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia parlament.
Itaalia parlament. Foto: SCANPIX

Itaalia ekspeaministri Silvio Berlusconi Rahvavabaduse Partei (PDL) rahvaesindajad on valmis parlamendist lahkuma, et protesteerida ülemkohtu otsuse vastu, teatas reede õhtul kohalik meedia.

«Me oleme valmis tagasi astuma,» kinnitas siseminister Angelino Alfano.

Itaalia meedia andmetel kavatsevad PDLi juhtivliikmed edastada lahkumisavaldused president Giorgio Napolitanole. Erakonna esindajad kogunesid varem päeval ja tundmatuks jääda sooviva allika kinnitusel ütles Berlusconi seal, et erakonna parlamendis jätkamiseks on vaja kohtusüsteemi muutmist või partei on valmis uuteks valimisteks.

«Valitsus on ohus,» kirjutas Itaalia ajaleht Il Messaggero, ning ka ajalehe Il Fatto Quotidiano hinnangul on paremtsentristliku Berlusconi ja vasaktsentristliku peaministri Enrico Letta ebamugav liit «hukule määratud».

Berlusconi lojalistid ähvardasid juba varem ekspeaministri süüdimõistmise korral massiliselt tagasi astuda.

Ebaselge on aga see, kas peaminister Letta suudab kontrollida oma Demokraatlikus Parteis (PD) üha süvenevat rahulolematust sellega, et koalitsioonivalitsuses ollakse koos süüdimõistetud maksupetturiga. PD kõrge esindaja Pippo Civati sõnas ajalehele La Reppublica, et valitsusel on vaja «väljumisstrateegiat» ja et uued valimised tuleks korraldada «paari kuu jooksul, mitte kahe aasta pärast». Mõned vasakpoolsed on ka öelnud, et 76-aastane Berlusconi tuleks võimalikult ruttu senatist välja heita, nagu näeb ette uus varasemaid kriminaalkaristusi puudutav seadus.

Itaalia kõrgeim kohus langetas neljapäeval oma lõpliku otsuse miljardärist magnaadi osas, kelle 20-aastast poliitikukarjääri on saatnud juriidilised probleemid ja seksiskandaalid. Kolmekordsele ekspeaministrile määrati karistuseks aasta ühiskondlikult kasulikku tööd või koduaresti. Itaalias seni pretsedenditu kohtuotsus kuulub täitmisele kohe, kui Berlusconilt võetakse parlamendisaadiku puutumatus.

Ülemkohus ütles ka, et selle üle, kas Berlusconile tuleks ajutiselt kehtestada riigiametis töötamise keeld, peaks otsustama apellatsioonikohus. Niisugune otsus tähendaks ekspeaministri esmakordset väljajäämist parlamendist alates 1994. aastast.

Neljapäeva õhtul esines kibestunud ja ilmselgelt räsitud Berlusconi Itaalia televisioonis avaldusega, milles kuulutas kohtuotsuse alusetuks ning vandus oma poliitikukarjääri jätkata.

«Pühendumuse eest oma riigile, mida ma olen üles näidanud möödunud 20 aasta jooksul, ja oma aktiivse elu lõpule lähenedes, on mulle tasutud süüdistuste ja mitte millelgi põhineva kohtuotsusega,» ütles Berlusconi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles