Rowhanist sai Iraani seitsmes president

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani uus president Hassan Rowhani (ees keskel).
Iraani uus president Hassan Rowhani (ees keskel). Foto: SCANPIX

Iraani mõõdukast vaimulikust Hassan Rowhanist sai täna toimunud tseremoonial riigi seitsmes president.

Juunis ootamatu valimisvõidu saavutanud 64-aastasele Rowhanile oli eelnevalt andnud oma heakskiidu riigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei.

Homme annab ta ametivande parlamendi ees.

Pärast seda on presidendil aega kaks nädalat kabinetiliikmete nimetamiseks ning peamiselt konservatiividest koosneval parlamendil omakorda kümme päeva nimekirja kinnitamiseks ja kandidaatide seast valiku tegemiseks.

Praeguseks avaldatud nimekirjades leidub mitmeid Ühendriikides ja Suurbritannias hariduse saanud kandidaate. Ka Rowhani ise omandas doktorikraadi riigiõiguse alal Šotimaal.

Eile oli reformimeelsete toetust omav Rowhani esinenud vastuolulise sõnavõtuga islamivabariigi verivaenlase Iisraeli suunal, nimetades juudiriiki «haavaks islamimaailma kehal».

Samas on endine tuumaläbirääkija nii kampaania ajal kui ka pärast valimisvõitu korduvalt lubanud ehitada rahvusvahelise kogukonnaga üles konstruktiivsed suhted.

Rowhanil seisab ees raske ülesanne tuua riik välja isolatsioonist, kuhu selle oli kaheksa aastaga viinud tema eelkäija Mahmoud Ahmadinejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles