Browni kukkumine võib ohustada Lissaboni lepet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David 
Miliband:
«Tegin oma 
otsuse (mitte tagasi astuda) heas usus... me kõik peame oma otsustega elama.»
David Miliband: «Tegin oma otsuse (mitte tagasi astuda) heas usus... me kõik peame oma otsustega elama.» Foto: AFP / Scanpix

Briti konservatiivid räägivad võimalusest pidada ELi Lissaboni leppe üle referendum, kui ülimalt ebapopulaarseks muutunud leiboristist peaminister Gordon Brown enam võimul pole.




Toorid pole veel omavahel kokku leppinud, kas ELi toimimise põhimõtteid muutev lepe, mille möödunud aastal kukutas läbi Iirimaa referendum, peaks minema rahvahääletusele ka Suurbritannias, vahendas portaal EUObserver.



Väidetavalt on David Cameroni juhitud partei nõus idee siiski maha matma, kui iirlased peaksid enne leppe uuel rahvahääletusel heaks kiitma.



Brittide praeguse varikabineti majandusminister Ken Clarke kinnitas telekanali BBC saates, et nad ei hakka siis leppe ratifitseerimist kuidagi takistama. «Kuid David Cameron on öelnud – ja ta mõtleb seda –, et küsimus ei jää sinnapaika ning ta tahab algatada diskussioone kompetentsi jaotamise üle riikide ja ELi keskuse vahel.»



Cameron lubas valimiskampaania ajal, et Lissaboni lepe vaadatakse üle ning on teinud varem ettepaneku referendumi korraldamiseks samaaegselt iirlastega, mis tähendaks selle aasta septembrit või oktoobrit.



Toorid lõid majanduskriisist ja parlamendisaadikute kuluhüvitiste skandaalist räsitud leiboristid üle-eelmisel nädalal toimunud eurovalimistel ja kohalikel valimistel praktiliselt no­kauti ja kogu riik ootab üldvalimisi, mille võidaksid suurima tõenäosusega konservatiivid. Valimised peavad toimuma hiljemalt järgmise aasta juunis.



Brown elas äsja küll üle valitsuse kukutamise katse, mis tähendas mitme ministri tagasi astumist, kuid sisulist asepeaministri kohta hoidev majandusminister Peter Mandelson hoiatas teda, et uus katse teda kukutada võib tulla sügisel.



Laupäeval teatas näiteks ka välisminister David Miliband, et oli nädal tagasi äärepealt ametist tagasi astumas. «Tegin oma otsuse (mitte tagasi astuda) heas usus... me kõik peame oma otsustega elama,»  kommenteeris Miliband ajalehele The Guardian.



Milibandi on peetud üheks varasemate Browni-vastaste ülestõusude algatajaks ning ka võimalikuks uueks leiboristide liidriks, kirjutas uudisteagentuur AFP.



Eile kogus Brown taas kriitikanooli teatega, et kauaoodatud uurimine Iraagi sõja üle tuleb salajane ja selle tulemusi ei avalikustata ilmselt enne, kui järgmised valimised on toimunud. Uurimist viib läbi sõltumatu organisatsioon, vahendas ajaleht The Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles