Valeandmete levitamine viib vangi

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglatrellid.
Vanglatrellid. Foto: Reuters / Scanpix

Viimast riigikogu töönädalat alustas rohelistega käed löönud vähemusliit täistuuridel, et vajalikud eelnõud olemasoleva häälteenamusega läbi suruda. Eile karmistati riigivastaste süütegude karistusi, mis aga sotside hinnangul kujutab ohtu demokraatiale.



Võimuliit andis läinud nädalal ööistungi korraldanud opositsioonile eile õhtupoolikul vastulöögi, kutsudes kokku täiendava istungi, et kiirkorras vastu võtta mitmed valitsuse algatatud eelnõud. Teiste seas sai üsna napi, 52-häälelise toetuse eelnõu, mis karmistab riigivastaste süütegude karistusi.



Sotside poolt kritiseeris kiirustamist Indrek Saar, kes leidis, et segastel aegadel koostatud eelnõu ei oleks kindlasti läbi läinud, kui valitsusliidul ei oleks nii kindlasti vaja praegu kõik hääled koos hoida.



Saar kahtles, kas liberaalid oleksid rahulikumas õhkkonnas alla kirjutanud näiteks sellele, et valeandmete levitamise eest, mille eesmärgiks on kahjustada riigi iseseisvust ja kui sellega kaasnes oht avalikule korrale, karistatakse kuni kuueaastase vangistusega. Saar nägi selles punktis ohtu näiteks vabale ajakirjandusele.



Samuti kritiseeris Saar lõiku «politseiametniku süstemaatilise mõjutamise eest teenistuskohustuste täitmata jätmisele eesmärgiga kahjustada Eesti iseseisvust, karistatakse rahalise karistuse või kuni kolme aastase vangistusega».


Siin tekib Saare hinnangul küsimus – mis on süstemaatiline? «Kui ma kaks korda ütlesin oma tuttavale politseinikule, et kas sa sellist Eestit tahtsid ja kas sa oled tõepoolest valmis järgmise korratuse ajal kumminuiaga tänavale minema, kas siis võib mind selle eest kinni panna?» küsis Saar.



Alanud nädal teeb Toompeast taas kahe leeri võitlus-tandri, kuhu kuuluvad opositsiooni venitustaktika ja välistatud pole öised istungid. Märksõnadeks on negatiivne lisaeelarve, töölepinguseaduse muudatused ja nagu võimuliit armastab olukorda kirjeldada – «tõelist parlamentaarset tulevärki» näeb neljapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles