Kohus kuulutas välja taksojuhi röövmõrvari pankroti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Karanets
Andrei Karanets Foto: Politsei

Kohus kuulutas välja Viljandi taksojuhi röövmõrvari Andrei Karanetsi pankroti, sest ta on maksejõuetu: vara on tal üle 6 euro, kuid võlgu, millest suur osa kohtumenetluskulud, üle 12 600 euro.

Karanets esitas kohtule pankrotiavalduse ise, kuna leidis, et on maksejõuetu ega ole suuteline tekkinud võlgu tasuma, kirjutab Õhtuleht.

Eelmisel reedel kuulutaski Tartu maakohus välja Karanetsi pankroti maksejõuetuse tõttu.

Andrei Karanets kannab tapmise ja röövi eest 15aastast vanglakaristust, süüdistuse järgi tungis ta koos Viktor Kabanoviga 2011. aasta aprillis Viljandimaal Viiratsi vallas tapmise ja röövimise eesmärgil kallale taksojuhile, keda peksti ja kägistati.

Tartu maakohtu jaoks on trellide taga viibiva kriminaali pankroti väljakuulutamine uus praktika. Varem on maakohus nende pankrotiavalduste menetlusse võtmistest keeldunud. «Tulenevalt riigikohtu selle aasta veebruarikuisest määrusest on aga kohus oma praktikat praeguseks muutnud,» lausus maakohtu pressiesindaja Krista Tamm Postimehele.

«Analoogsetel juhtudel keeldus Tartu maakohus varem pankrotiavaldusi menetlusse võtmast nende perspektiivituse tõttu. Riigikohtu viidatud lahendi kolleegiumi seiskoht oli aga, et pankrotivõlgnikuks võib olla iga füüsiline isik, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti. Pankrotiseadus ei ole aga sätestanud, et isik, kes kannab karistusena vangistust, ei saa olla pankrotivõlgnik.»

Maakohtu esindaja rõhutas lisaks, et füüsilise isiku pankroti väljakuulutamine ei tähenda siiski seda, et võlgnik oleks kohustustest automaatselt vabastatud. Füüsilisest isikust võlgnikul on pärast pankroti väljakuulutamist võimalik pankrotimenetluses täitmata jäänud kohustustest vabaneda alles pärast viie aasta möödumist. «Ka siis ei toimu see automaatselt, vaid kohus menetleb seda eraldi ja võtab oma seisukoha uue määrusega.  Teisisõnu tähendab pankroti väljakuulutamine võlgnikule veel viis aastat kestvat kontrolli tema tulude üle ning seaduses ettenähtud korras ja ulatuses saadud tulude kasutamist kohustuste täitmiseks,» märkis Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles