Pea kolmandik Thomase meetodi tulust tuleb kaitseressursside ametilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomase meetod selekteerib kutsealuseid – kes hakkab autojuhiks, kes jaoülemaks?
Thomase meetod selekteerib kutsealuseid – kes hakkab autojuhiks, kes jaoülemaks? Foto: Liis Treimann

Majandusaasta aruande kohaselt oli Thomase meetodi maaletooja, Thomas International Balticu eelmise aasta müügitulu 75 200 eurot. Rohkem kui 20 000 eurot teenib firma kaitseressursside ameti (KRA) arvelt.

Thomas International Eesti kodulehekülje väitel on meetod tunnustatud Briti Psühholoogide Liidu ja teiste ülemaailmsete juhtivate ametkondade poolt. Tartu Ülikooli ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste tehtud uuringu kohaselt on meetodit siiski tunnustanud vaid Briti Psühholoogide Liit.

Ülemaailmsete juhtivate ametkondade suhtes pole teadlaste analüüsis ühtki märget. Auditeerinud on meetodit Euroopa Psühholoogide Assotsiatsioonide Föderatsioon.

Eesti teadlased on uuringus esile toonud, et tunnustatud teadusartiklite andmebaasis leidub Thomase kohta vaid üks hispaaniakeelne artikkel. Seegi ilmus vähetuntud ajakirjas. Võrdluseks: tuntud isiksusetest NEO PI-R esineb samas andmebaasis umbes 600 ning teine tuntud isiksusetest MMPI umbes 11 000 artiklis.

Ettevõtte baltimaade esindaja Eija Saarenmaa väitel on Thomast uuritud ning positiivselt esile tõstetud Rootsi Psühholoogide Liidu poolt. Lisaks on seda uuritud ka Soomes ja Eestis.

Meetodit saab kasutada vaid intervjueerimise abivahendina

Alates 2005. aastast on KRA maksnud SLG Thomas Internationalile umbes 20 000 eurot aastas testi kasutamise eest. Tartu Ülikooli ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste uuringu kohaselt saab Thomast kasutada vaid intervjueerimise abivahendina. Seda kinnitab ka 1996. aasta Kanada arbitraažikohtu otsus. Kellegi ametikohale sobivust ei soovitata antud meetodi alusel diagnoosida.

KRA kasutab meetodit ajateenijate selekteerimiseks. Thomase abil hinnatakse kutsealuse sobivust jaoülemaks ja autojuhiks. «Heade» ja «väga heade» tulemustega noormehed kutsutakse ajateenistusse üldjuhul eelkutses.

Majandusaasta aruande põhjal töötas ettevõttes OÜ SLG Thomas International Baltic mullu vaid Eija Saarenmaa, tema palgakulu moodustas 17 934 eurot.

Ettevõtte varad moodustasid majandusaastal 21 916 eurot ning kohustused 4416 eurot. Aruandeaasta kasumiks kujunes 5675 eurot. Müügitulust enamiku teenib firma Eestis, Lätist sai ettevõte tulu 540 eurot. Firma omanikukus on Rootsi päritolu Per Anders Falck.

KRA avalike suhete nõunik Anne Osvelt vastas eile, et kaitsevägi on seni olnud testi tulemustega rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles