Sirgala tulevased tuulikud võivad häirida radareid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirgala.
Sirgala. Foto: Reporter.ee

Uuenenud seadusesätete kohaselt peavad kõik tuuleparkide arendajad nüüd ala detailplaneeringu ja ehitusprojekti mitme ametkonnaga kooskõlastama, saamaks kinnitust, et tuulikud midagi riigile olulist härima ei hakkaks.


Sirgala karjääri 500 megavatist tuuleparki kavandav AS Roheline Elekter küsis kaitseministeeriumilt juba hakatuses eelhinnangut, kas ja kuidas võiks need sadakond tuulikut mõjutada õhutõrjeradarite tööd, kirjutas Põhjarannik.

«Palusime kaitseministeeriumil meie planeeritavat tuuleparki oma arvutisüsteemis modelleerida ja selgitada, kas see võib tekitada mingisuguseid häireid nende radaritele,» rääkis ASi Roheline Elekter juhatuse liige Oleg Sõnajalg. «Nende vastus oli: jah, võib. Edasi tuleb alustada läbirääkimisi, otsimaks tehnilisi lahendusi, kuidas neid häireid vältida.»

Sõnajala sõnul on selleks mitmeid lahendusi: teha lisainvesteeringud olemasolevale radarile, paigaldada lisaradar või katta tuulikute tiivad spetsiaalse kihiga, mille tulemusena need radareid ei häiri.

«Kaitseministeerium on väga selgelt öelnud, et arenema peavad nii riigi kaitsevõime kui tuuleenergeetika,» on Sõnajalg kompromissi leidmise suhtes optimistlik.

«Kaitseministeeriumi ja tuuleparkide arendajate vaheline suhtlus on täiesti tavaline ja igapäevane tegevus,» väitis kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet. «Hiljuti kehtima hakanud lennundusseadus kohustab tuuleparkide rajajaid kooskõlastama rajatavad tuulepargid mitte ainult kaitseministeeriumiga, vaid ka lennuameti ja piirivalveametiga. Ebasoodsalt ja ilma asjaomaste asutustega kooskõlastamata rajatud tuulepark ei häiri mitte ainult sõjalist riigikaitset, vaid võib kujutada ka ohtu tsiviillennuliiklusele ja -ohutusele, samuti piirivalve tööle.»

Kaitseministeeriumi eesmärk ei ole tema sõnul tuuleparkide rajamise takistamine, vaid kõikidele osapooltele sobiva lahenduse leidmine. «Kuigi üldiselt kooskõlastame enamiku tuuleparkide rajamise, siis arusaadavatel põhjustel tuleb Ida-Eesti puhul arvesse võtta selle suuna mõnevõrra suuremat tundlikkust ja võimalikult «puhta» radaripildi vajalikkust. Aga kindlasti ei ole meie seisukoht see, et Kirde- ja Ida-Eestisse ei tohi enam ühtegi tuuleparki rajada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles