Internetis avatakse kommunismiohvrite muuseum

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunismiohvrite memoriaal Washingtonis..
Kommunismiohvrite memoriaal Washingtonis.. Foto: SCANPIX

Ööl vastu kolmapäeva avatakse kommunismiohvrite virtuaalmuuseum, mille missiooniks on praeguse ja tulevaste põlvkondade harimine kommunismi ajaloo ja pärandi teemal, näidates kommunismi kuritegusid ja mälestades ohvreid.

«See on võimalus saada uusi teadmisi 20. sajandi kõige surmavamast ja ohtlikumast «ismist», mis kestab seni ja millel on üle 100 miljoni ohvri,» ütles avatava muuseumi loomise eestvedaja ajaloolane Lee Edwards ERRile antud intervjuus.

«Kuidas see võimalikuks osutus - kommunismi levik? Sellele püüamegi oma internetimuuseumis vastust otsida, et inimesed mõistaksid mida kommunism endast tegelikult kujutab ja miks selle levikule tuleb lõplik piir panna,» lisas ta.

Edwards oli ka kaks aastat tagasi Washingtoni rajatud kommunismiohvrite mälestusmärgi loomise eestvedaja.

Kommunismiohvrite virtuaalmuuseum, kus on ka Eestile pühendatud erilehed, hakkab olema interaktiivne - näiteks eestlased, kes ise on kommunistliku korra tõttu kannatanud või nende lapsed, lapselapsed või sugulased saavad selle andmebaasi oma nimed kanda.

Täna mälestatakse USA pealinnas Washingtonis kõiki maailma, ka Eesti kommunismiohvreid ning pärja kahe aasta eest kommunismiohvrit mälestuseks loodud monumendile pani ka Eesti suursaadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles