Üliõpilasliit ähvardab õppelaenu hüvitamise peatamisel kohtuga

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse esimees Joonas Pärenson lubab üliõpilaste huvide eest seista.
Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse esimees Joonas Pärenson lubab üliõpilaste huvide eest seista. Foto: Toomas Huik.

Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) sõnul on õppelaenu hüvitamise lõpetamine seadusevastane ja üliõpilaste huvide kaitseks ollakse valmis kohtusse pöörduma.

«Kohtumistel on mitmete erakondade esindajad üliõpilastele öelnud, et õppelaenu hüvitamise kaotamine on seadusevastane, sest inimestel on õiguslik ootus. Loodame, et võidab kaine mõistus ning antud kärbe võetakse lisaeelarvest välja,» ütles EÜLi juhatuse esimees Joonas Pärenson.

EÜL on viinud läbi õigusliku analüüsi, mis annab aluse planeeritavate otsuste vaidlustamiseks kohtus. Samuti kaaluvad üliõpilased pöördumist õiguskantsleri poole.

Riigikogu rahanduskomisjoni ettepanekuga lõpetada õppelaenude hüvitamine alates 1. juulist.
Üliõpilased on seisukohal, et rahanduskomisjoni ettepanek läheb vastuollu õiguspärase ootuse põhimõttega. Samuti ei ole antud laenuvõtjatele mõistlikku aega avalduste esitamiseks.

EÜL leiab, et õppelaenu hüvitamise lõpetamine tuleb tingimusteta edasi lükata uue Avaliku Teenistuse Seaduse rakendumiseni. Lastevanematel tuleb jätkata õppelaenu hüvitamist kehtiva korra alusel.

Rahanduskomisjon tegi esmaspäeval ettepaneku jätkata õppelaenu kustutamist vaid praegustele lastevanematele ning avaliku sektori töötajatele, kes esitavad krediidiasutustele avalduse 1. juuliks. Kõikidele tulevastele juba laenu võtnud lastevanematele ning avaliku sektori töötajatele õppelaenu ei hüvitataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles