Eesti passe ära korjanud piirivalve rikkus seadust

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsin /Õhtuleht

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul eksis piirivalve seaduse vastu, kui korjas Eesti passid ära inimestelt, kelle puhul tekkis piiriületusel kahtlus, et neil on topeltkodakondsus.

Aasta alguses külvas Kagu-Eestis paanikat piirivalve käitumine, kes topeltkodakondsuse omanikke kindlaks tehes piiriületajatelt Eesti passe ära võttis.

Piirivalve selgituse kohaselt tekkis neil kahtlus, et osa Eesti kodanikke kasutas naaberriiki minnes hoopis Vene passe ja seetõttu puudus nende Eesti passides Venemaa viisa.

Piirivalve ja siseministeeriumi selgituse kohaselt võeti passid ära, et kontrollida nende väljaandmise seaduspärasust.

Õiguskantsler Indrek Teder leidis aga, et piirivalve eksis passe kokku korjates isikut tõendavate dokumentide seaduse vastu, kuna passi kehtivuse ja selle väljastamise aluseks oleva kodakondsuse kontrollimiseks pole vaja uurida passi ennast.

Vastavaid andmeid on võimalik kontrollida ka dokumenti ära võtmata ning seda kodakondsus- ja migratsiooniametile edastamata.

Tederi hinnangul on topeltkodakondsuse kontroll lubatud, kuid selle tegemiseks peab olema seaduslik alus ning tuleb kasutada teisi vahendeid. Passi äravõtmine topeltkodakondsuse kontrollimiseks pole aga õiguskantsleri kinnitusel lubatav vahend.

Kagu-Eesti piirivalvurid tekitasid jaanuari algul kümnetes piiriületajates hämmeldust, korjates neilt ära passid väidetavalt kehtivuse kontrolliks. Peamiselt puudutas see  sünnijärgseid ajaloolise Petserimaa elanikke.

Passide ärakorjamise lainet jaanuari esimestel päevadel kinnitas Eesti konsul Pihkvas Leo Tõnetalo, kelle poole pöördus hulk murelikke inimesi. «Kui võtsime Luhamaa piiripunktiga ühendust, siis sealt selgitati, et on tulnud korraldus kontrollida topeltkodanikke,» selgitas Tõnetalo jaanuaris.

Välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektori Lauri Pambuse sõnul juhtisid nad siseministeeriumi tähelepanu küsimusele, kas niisugune asjaajamine on seadusega kooskõlas. «Siseministeerium leidis, et kõik on seadusega kooskõlas,» märkis Pambus.

Kagu piirivalvepiirkonna staabiülem Aivo Pinte aga väitis tookord, et passide äravõtmises polnud midagi erilist. «Võtame neid ära iga päev. Selles mõttes pole kindlasti midagi ebatavalist juhtunud,» sõnas ta. «Ma ei tea, mis ajab inimesi paanikasse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles