Põhja-Iiri politsei oli sunnitud üle saja mustlase varjule viima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei oli sunnitud Põhja-Iirimaal oma kodudest minema eskortima paarkümmend Rumeenia pärit­olu mustlasperet, sest äärmuslased ähvardasid tappa nende lapsi ja terroriseerisid kodusid.



«Me ei lähe oma koju tagasi. Seal ei ole turvaline. Nad andsid kätega märku, nagu tahaksid mu vennalapse kõri läbi lõigata,» kirjeldas üks politsei poolt ööseks kodust turvalisse kirikusse viidud 115 inimesest, Iirimaal enda sõnul mitu kuud tulutult tööd otsinud Coaccu Siluis oma läbielamisi ajalehele Belfast Telegraph.

«Nad» on ilmselt grupp kohalikke noori, kes terroriseerisid Rumeeniast sisserännanute kodusid juba pikemat aega.

Eile hommikul viidi mustlased kohalikku vabaajakeskusse ja õhtuks olid võimud leidnud neile majutuse ülikooli ühiselamutes.

«Plaanime nii kiiresti kui võimalik Rumeeniasse tagasi minna,» ütles üks ohvritest. «Me ei taha minna, kuid siin on meie jaoks liiga ohtlik,» tunnistas ajalehele Belfast Telegraph teine.
Pastor Malcolm Morgan kinnitas, et tal oli hea meel hättasattunuid aidata. «Juhtunu on kurb kohtuotsus meie ühiskonnale, kuid loodetavasti suudame neile näidata teistsugust Põhja-Iirimaa külge – hoolivat külge,» ütles Morgan ajalehele The Guardian.

Esimese ametliku kaebuse rassistliku rünnaku kohta registreerisid politseinikud möödunud nädala neljapäeval, kuid Hiina päritolu kohaliku poliitiku Anna Lo sõnul on nende perede kodusid viimastel kuudel korduvalt rünnatud.

Jõhkardid viskasid näiteks akendesse telliseid, toppisid postkastidesse väljavõtteid Adolf Hitleri kurikuulsast «Mein Kampfist» ja ähvardasid inimesi, eriti rasedaid naisi ja väikelapsi tänavatel vägivallaga.

Pinged kulmineerusid esmaspäeval, kui naabruskonna aktivistid pidasid mustlasperede toetuseks tänaval meeleavaldust. Meeleavalduse organiseerija Pad­dy Meehani sõnul kestsid rünnakud mustlaste vastu katkematult eelmisest kolmapäevast ja midagi tuli ette võtta.

Sellesse sekkus ootamatult kamp just kõrtsist väljunnud noori. Noorukid näitasid oma meelsust «Natsid välja»-plakateid kandnud meeleavaldajate suunas pudeleid visates ja neonatside organisatsiooni Combat 18 hüüdlauseid kasutades.

Rünnakute pärast polnud eile õhtuks veel Belfastis kedagi arreteeritud. Põhja-Iirimaa politsei peainspektori Robert Murdie sõnul on piirkonnas tihendatud patrulle. «Kohalikud ilmselt teavad, kes need inimesed on,» märkis ta.

Politsei ei arvanud eile siiski, et jõhkrutsemist oleks juhendanud mõni katusorganisatsioon, vahendas BBC.

Rumeenia välisministeeriumi sõnul pole nende saatkonda seni ühtki kaebust laekunud ning rünnakud polnud suunatud otseselt Rumeenia kodakondsete, vaid lihtsalt kõigi selles piirkonnas elavate sisserännanute vastu. Uudisteagentuuri Mediafax teatel elas selles kandis 200 Rumeenia mustlast.

Rahvuslikest ja rassilistest motiividest kantud vägivald on Põhja-Iirimaal sel aastal tõusnud haripunkti, juhtumeid on registreeritud tuhatkond. Pärast märtsikuist jalgpallimatši Poola ja Põhja-Iirimaa vahel on umbes 50 Poola päritolu inimest Lõuna- ja Ida-Belfastis oma kodust ära läinud, vahendas Mediafax.

Mustlastevastased jõud Euroopas

•    Ungaris on paremäärmuslased tapnud mitu mustlast. Nende professionaalne rünnakustiil on tekitanud võimudes kahtluse, et vähemuse kallale on läinud politseilise või sõjaväelise taustaga inimesed.
•    Ungaris ja Tšehhis on paremäärmuslased korraldanud hirmutusmarsse mustlaste asulatesse.
•    Aprillis panid Tšehhi äärmuslased põlema noore mustlaspere kodu – mees, naine ja nende väike laps said tõsiseid põletushaavu.
•    Ka mitme äsjaste valimiste tulemusel europarlamenti pääsenud erakonna retoorikasse kuulub mustlaste süüdistamine: sellised on näiteks Ungarist kolm esindajakohta võitnud Jobbik, kahe saadiku läkitamise õiguse saanud Suur-Rumeenia Partei ja ühe esindajaga SNS Slovakkiast.
•    Tšehhi rahvusringhäälingus mustlaste programmi eest vastutav toimetaja otsustas hiljuti seoses rünnakute ja ähvardustega tema enda pereliikmete ja rahvuskaaslaste aadressil Kanadalt asüüli paluda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles