Teeäärne pomm tappis Helmandis kolm taanlast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti meedikud Camp Bastioni välihaiglas.
Briti meedikud Camp Bastioni välihaiglas. Foto: Reuters / Scanpix.

Helmandi provintsist Lõuna-Afganistanis, kus esmaspäeval hukkus Allain Tikko, pidi Taani eile võtma vastu teate kolme sõjaväelase surmast.




Taanlastele saatuslikuks saanud lõhkekeha plahvatas konvoi eesotsas sõitnud soomuki all. Meestele tuli järele küll meditsiinikopter, kuid ajaks, kui see jõudis tagasi Helmandis teenivate NATO sõdurite eest hoolitsevasse Camp Bastioni sõjaväehaiglasse, olid nad juba surnud. Hukkunute teenistus lõppenuks augustis.



Taani on üks neist vähestest Afganistani vägesid läkitanud maadest, kes on nõustunud saatma üksused kõige hullemas olukorras lõunaossa. Prae­gu on neil Afganistanis üle 700 sõduri. 2001. aastast on seal hukkunud 26 taanlast.



Pühapäeval teatas Helmandi kuberner Gulab Mangal Afganistani armee uuest strateegiast selles piirkonnas. «Nagu te ilmselt teate, ei pea terroristid tavalist sõda,» vahendas tema sõnu uudisteagentuur AFP. «Meie üksused peavad kohanema keeruka sõjapidamisega, partisanitaktikaga.»



Teistsugune taktika tähendab Mangali sõnul vägede viimist mässuliste tugipunktide südamesse, nende juhtimis­struktuuride ja liidrite ründamist. Ta tunnistas, et Helmand on kogu Afganistani kõige ohtlikum piirkond ning et viis provintsi piirkonda on täielikult Talibani kontrolli all.



Mõni päev varem tegi USA kindral David Petraeus avalduse, kus nentis, et nii palju rünnakuid kui viimastel kuudel pole Afganistanis sõdivate NATO ja USA vägede vastu olnud alates Talibani kukutamisest 2001. aastal. «Rünnakute arv erineb üle Afganistani märkimisväärselt, eriti silmatorkavalt on need sagenenud Helmandi provintsis,» ütles ta.



Terroristide aktiivsus on tõusnud tõenäoliselt seoses 20. augustil peetavate presidendivalimistega. Lisaks aitas mässulisi pehme talv, mis lasi neil liikuda vabamalt üle piiri oma tugipunktidesse Pakistanis.



Eesti on praeguseks Afganistani, peaasjalikult Helmandisse Suurbritannia väejuhatuse alla läkitanud 150 kaitseväelast. Juulis läheb Helmandisse veel teinegi Eesti kompanii, kes hakkab teenima koos USA merejalaväelastega. Nii saab Eestist oma rahvaarvu kohta kõige rohkem Afganistani sõdureid saatnud riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles