Liis Haavel jätkab mänge inimlikel nõrkustel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Михкель Марипуу

Harju maakohtu istungil selgus eile, et mitme inimese petmises süüdistatav Liis Haavel tõmbas isegi käimasoleva kohtuprotsessi ajal väidetavalt kahel inimesel naha üle kõrvade.





Eile oligi Liis Haavel (29) kohtus, magav laps süles. Haaveli kaitsjad lähenesid naisele ettevaatlikult, naeratasid lapsele ja rääkisid tema emaga sosinal. Keegi ei tahtnud süütut lapsukest häirida, veel vähem üles äratada.

Ka eile üle kuulatud Haaveli hallipäine ohver muutus väikest ilmakodanikku nähes härdaks. Kuigi eakas mees maksis kolm aastat temalt Haaveli poolt välja petetud sülearvuti järelmaksu, oli ta nõus, et Haavel hüvitab talle tekitatud kahju esimesel võimalusel. Ohvri arvates oleks kuritegu, kui keegi naiselt kohe raha tahaks, sest kust noorel emal seda ikka on võtta.

Tunnistus antud, pöördus hallpea Haaveli poole, küsides, kui vana on tema laps.
Vastus oli: «Kolmekuune.»
«Kas poiss või plika?» uudishimutses mees edasi.
«Poiss!» teatas Haavel.

Jutt keerles ka Haaveli paksu kaustiku ümber, milles inimeste aadressid ja väidetavalt tema enda märkmed. Ringkonnaprokurör Vallo Kariler soovis, et kohus võtaks kaustiku toimiku juurde, sest selles sisalduv näitavat Haaveli kavatsusi ja meelsust, kuigi selles polevat juttu kuritegude toimepanemisest.

Haaveli kaks kaitsjat vaidlesid sellele vastu, leides, et kaustikus sisalduval aadresside loetelul pole tema kriminaalasjaga mingit seost. Naine ise kehitas õlgu ega soostunud ütlema, kas kaustikut täitis tema või mitte. Et asi selgeks saaks, määras kohus käekirjaekspertiisi.

Magav laps süles ja elukaaslane Vello Loit (44) tihedalt nende kõrval, kirjutas Haavel eile alla ka oma uuele kohtu alla andmise määrusele. Prokuröri sõnul süüdistab ta Haavelit kolmes uues kelmuses ja ühe suure rahasumma varguses. Neljast kaks kuritegu olevat Haavel toime pannud käimasoleva kohtuprotsessi ajal, teised varem.

Kohus määras Haaveli ja Loidi kriminaalasja arutamise tänavu oktoobrisse-novembrisse. Suvel on naine vaba. Kuigi Kariler ei hoiatanud kedagi otseselt Haaveli eest, soovitas ta inimestel võõraid mitte usaldada. Hetke mõelnud, lisas prokurör: «Ka tuttavaid mitte.»
Haaveli viimase nelja ohvri seas on prokuröri väitel kaks Haaveli eakaaslast ja üks tema vana tuttav.

Süüdistused
•    Riik süüdistab Liis Haavelit kümnes kuriteoepisoodis, millest kolm (kinnistute väljapetmine) pani ta väidetavalt toime koos oma elukaaslase Vello Loidiga.
•    Haavelit ennast süüdistatakse nelja kinnistu, nelja sülearvuti ja nelja mobiiltelefoni väljapetmises aastatel 2002–2005. Sügisel loetakse talle ette süüdistusakt veel neljas kuritööepisoodis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles