Võimuliit veab köit pensionide vähendamise teemal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Peeter Langovits.

Vähemusliidu viimaste päevade tulisemad vaidlused käivad sotsiaaltoetuste üle. Kui IRL peab praeguses olukorras pensionide vähendamist paratamatuks, on peaminister Andrus Ansip selle selge sõnaga välistanud.




Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar tõdes üleeile õhtul erakonna volikogu ees seistes, et on aeg unustada lühiajalise iseloomuga otsused ja erakondade poliitilised huvid. Ta kinnitas, et IRLi jaoks pole olemas teemasid, mille arutamisest eelarve tulude-kulude tasakaalustamiseks keeldutaks. «Selliste joonte tõmbamine tõstaks küll kahtlematult erakonna populaarsust, selle tagaajamist ei saa valitsuserakond aga endale antud olukorras lubada,» tõdes Laar.

Juulis selguvad esimese poolaasta maksulaekumised teevad IRLi liikmeid pigem juba ette murelikuks, samal ajal püüab aga Reformierakond eesotsas peaminister Andrus Ansipiga endiselt hoida positiivset joont.

Üleeile kohtus Ansip ka ettevõtjatega ja julgustas neid maikuu heade laekumistulemuste põhjal. Ettevõtjad peaministri optimismi ei jaganud.

«Me vajame julgust olukorra tõsidusele otsa vaadata. Meie ees on reaalne võimalus kriisist väljuda, aga ka selle põhja vajuda,» tõdes Laar.

See on IRLi otsene viide oma partneritele, et sotsiaaltoetusi tuleb varem või hiljem kärpida. Kui vähendada näiteks pensione viie protsendi võrra ehk sama palju kui neid selle aasta kevadel suurendati, võidaks aastas miljardi.

Reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkur nentis, et pensionide teema on aruteluks. «Loomulikult, märgiliselt võiks öelda, et see on vajalik,» tõdes Pevkur. «Samuti võiks aga öelda, et võtame ka meditsiinist kümme protsenti ära ehk võrdselt kõigilt. Aga mis selle tulemuseks on?»

IRL on kogu aeg jäänud ettepaneku juurde, et kõiki sotsiaaltoetusi tuleks kärpida võrdselt kümme protsenti, sealhulgas vanemahüvitist.

Pevkur nentis, et sotsiaalministeeriumist ja peaministri suust ei ole kordagi kõlanud, et pensione vähendatakse. «Loomulikult ei saa me järgmisel aastal suure tõenäosusega rääkida pensionide tõusust, sest sotsiaalmaksu ei ole nii palju laekumas,» nentis Pevkur.
Ta lisas, et sotsiaaltoetuse vähendamine ei ole ministri ainuisikuline otsus, vaid on valitsuse otsus.

Postimehe andmetel on sotsiaalsfääri kärpe tarvidust mõistnud ka mitmed Reformierakonna juhtivpoliitikud, kuid otsustamast takistab neid peaministri välja öeldud resolutsioon: pensionid tema valitsuse ajal ei vähene.

Kust kärbitakse?
Valusaimad võimalikud ärpekohad:

•    lastetoetused
•    vanemahüvitise ülempiir
•    puuetega inimeste toetused
•    pensionid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles