Raport: Eestit ei ole moodne orjaäri puutumata jätnud

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raporti kohaselt tarnitakse Eesti naisi prostituutideks Norrasse, Suurbritanniasse ja Soome
Raporti kohaselt tarnitakse Eesti naisi prostituutideks Norrasse, Suurbritanniasse ja Soome Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide poolt äsja avaldatud globaalses inimkaubanduse raportis märgitakse, et ka Eestit ei ole nüüdisaegne orjaäri puutumata jätnud.

Ühendriikide välisministeeriumi poolt Kongressile esitatud iga-aastases inimkaubanduse raportis analüüsitakse kaasaegset orjaäri kokku 175 riigis, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eesti on USA raportis lahterdatud maade hulka, mille valitsused teevad küll jõupingutusi inimäriga võitlemiseks, kuid ei ole suutnud seda tõkestada.

Eesti naisi tarnitakse prostituutideks Norrasse, Suurbritanniasse ja Soome, Eesti meestega käib äri raporti sõnul aga Eestis endas: mehi sunnitakse sooritama kriminaalkuritegusid, kuid Eesti mehi müüakse ka Ukrainasse ehitustöödele.

Eesti valitsus ei täida USA hinnangul täielikult minimaalseid inimkaubandusega võitlemise standardeid, kuid teeb selleks olulisi jõupingutusi.

Ühendriigid esitavad Eestile kolm soovitust: esiteks, võtta vastu seadus, kus defineeritakse inimkaubandus kriminaalkuriteona vastavalt ÜROs heakskiidetud definitsioonile, teiseks, püüda inimkaubanduse võimalikke ohvreid aidata enne kui nad kurjategijate saagiks langevad ja kolmandaks parandada politsei ja piirvalve väljaõpet inimkaubanduse võimalike ohvrite väljaselgitamisel ja abistamisel.

Ükski Euroopa riik USA inimkaubandusraporti kõige mustemas nimekirjas ei ole, sinna on kantud kokku 17 maad - Lähis-Idast, Aasiast ja Aafrikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles