Rein Veidemann: pole vale nimetada Eesti parteijuhte füüreriteks

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann.
Rein Veidemann. Foto: .

Professor Rein Veidemann rääkis ETV saates «Terevisioon», et Eesti on tõenäoliselt liikumas ummiku poole ning pole eriti vale nimetada praeguste parteide liidreid füüreriteks.

«Seda iseloomustab isikukultus ja tegelikult väga suur enesekesksus ehk ainult oma väikeste klikkidega ümbritsemine ja seejuures selles tehtavate ülimalt kitsaste huvigruppide tehtud otsused ja nende genereerimine juhtkonnale,» vahendas Veidemanni sõnu ERR Uudised.

Veidemanni väitel sarnaneb siinne poliitiline kultuur suuresti bolševistlikule poliitilisele kultuurile.

«Ma ei ole üldse päris kindel, et see tee, mida mööda me praegu käime, on peatee. Vahel sisetunne ütleb, et see on täielik ummik, et me oleme samas purgis tagasi mingil hetkel, kus meie vanavanemad jõudsid 1930. aastatel,» märkis ta. «See poliitiline kultuur, mida meil on igapäevaselt näha, on bolševistlik poliitiline kultuur.»

Veidemanni sõnul häirib teda aina lokkav poliitbroilerlus ning tema hinnangul on kogu ühiskond kaotanud sidususe ja see võõrandab rahva riigist. «Väga paljud vaimuinimesed on tõmbunud seetõttu eemale ja nad tunnevad jõuetust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles