Sotsioloog: kinnistest nimekirjadest võitis eurovalimistel Keskerakond

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsioloog Andrus Saar.
Sotsioloog Andrus Saar. Foto: Marina Puškar.

Sotsioloog Andrus Saare hinnangul võitis Euroopa Parlamendi valimistel Eestis kasutatud kinnistest nimekirjadest enim Keskerakond ning enamik muid parteisid pidi vastu võtma kaotuse.

Turu-uuringufirma Saar Poll juht Saar tegi oma järelduse võrreldes Emori maikuist küsitlust ja europarlamendi valimiste tulemust. Küsitlusega võrreldes kogus Keskerakond valimistel 8 protsendipunkti võrra suurema toetuse, kõigist erakondadele antud häältest 38 protsendi, kirjutas Saar Äripäevas ilmunud arvamusloos.

Reformierakond kogus 22 protsenti häältest ja kaotas ligi 3 protsendipunkti. IRL pole europarlamendi valimistel küsitlustulemustega võrreldes midagi võitnud ega kaotanud, märkis sotsioloog.

Sotsiaaldemokraatlik erakond kaotas valimistel sama palju kui Reformierakond ja kogus 13 protsenti erakondadele antud häältest. Samasse suurusjärku jäi ka Rahvaliidu ja roheliste kaotus.

«Järeldus: kinnistest nimekirjadest võitis kõige rohkem Keskerakond, IRLi positsioon ei muutunud, kuid eranditult kõik ülejäänud erakonnad pidid vastu võtma kaotuse, kusjuures protsendipunktide arvestuses oli kaotus kõigil praktiliselt ühesugune,» tõdes Saar.

Ta märkis, et suure tõenäosusega võtsid üksikkandidaadid hääli kõigilt erakondadelt enam-vähem ühes mahus, kõige vähem sai kannatada Keskerakond. «Seega võib tõepoolest väita, et üksikkandidaatidele antud hääled ei olnud ühe või teise erakonna, vaid erakondi ühendava poliitika vastu,» lisas ta.

Saar tegi ka ettepanekud, et valimisperiood võiks olla lühem, tuleks likvideerida võimalus e-hääletajatel mitmel korral oma arvamust muuta ning seadusandlikult reguleerida ka avaliku arvamuse uuringute tulemuste avaldamine enne valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles