Austraallane otsib Saaremaa vetes uppunud allveelaeva

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveearheoloog Vello Mäss.
Allveearheoloog Vello Mäss. Foto: Toomas Huik

Austraalia merendusuurija Darren Brown huvitub I maailmasõja ajal Saaremaa lääneranniku vetes uppunud allveelaeva leidmisest.


«Eesti meremuuseum on pidanud juba mõnda aega tihedat sidet briti juurtega austraallasest merendusajaloouurijaga, kes huvitub 1916. aastal Saaremaa läänerannikust arvatavalt 20-25 meremiili kaugusel hukkunud allveelaevast E-18,» ütles Meie Maale tuntud Eesti merearheoloog Vello Mäss.

Tema sõnul on nii Suurbritannia kui Austraalia merendusuurijad äärmiselt huvitatud kõikide I ja II maailmasõja ajal uppunud sõjalaevade asukohtade leidmisest ning Saaremaa vetes olev allveelaev E-18 on üks neist.

Mässi sõnul on austraallane selle laeva leidmiseks teinud väga palju tööd, otsinud materjale ja neid ka Eestisse edastanud.

Samas raskendab otsinguid asjaolu, et allveelaev asub rannikust üpris kaugel avamerel, mis teeb otsingud ning vraki küsitava ülestõstmise vaevaliseks ja kalliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles