Ilves: Tikko oli truu oma vandetõotusele

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul kodumaale jõudnud veebel Allain Tikko sarka kandsid relvavennad Scoutspataljonist.
Eile õhtul kodumaale jõudnud veebel Allain Tikko sarka kandsid relvavennad Scoutspataljonist. Foto: Kaitseväe peastaap

President Toomas Hendrik Ilves sõnas täna Afganistanis langenud Allain Tikko matustel, et veebel Tikko oli Eesti riigi vapper sõdur, kes oli truu oma vandetõotusele.


«Langetatud päi ja leinamõtetes ütleme siin hüvasti inimesele, kes teenis meie riiki ja langes meie riiki teenides,» ütles president Toomas Hendrik Ilves Afganistanis hukkunud veebel Allain Tikko ärasaatmisel Kaarli kirikus.

«Allain Tikko oli Eesti riigi vapper sõdur, truu oma vandetõotusele ning selles truuduses on riigi teenimise kogu ülevus ja kahjuks ka traagika,» ütles president.

President pöördus veebli lähedaste poole, tänades neid, kes temast nii tubli mehe kasvatasid. «Ma tänan Allain Tikko perekonda, kes oli tema suurim tugi teda mitme välismissiooni ajal kodus oodates. Kui kestab sõdurite perede usk, kestab ka sõdurite jaks,» kõneles riigipea.

Riigipea sõnul on Allain Tikko nagu ka tema Eesti välismissioonidel võidelnud ja võitlevad relvavennad valinud endale kodaniku ülima privileegi - privileegi teenida oma riiki.

«Kõik ei ole piisavalt tugevad, et võtta vastutust ja kohustust, mis käivad riigi teenimisega lahutamatult kaasas. Seda suudavad kanda vaid kõige tugevamad, kõige paremad, kõige ustavamad,» rääkis president Ilves.

«Ja kõige haavatavamad. Sest mehed ja naised, kes valivad elukutseks riigi teenimise Eesti välismissioonidel, on peale vastutuse ja kohustuse võtnud endale ka riski õigluse ja rahu nimel,» lisas ta.

Riigipea kinnitas kõigile Eesti kaitseväelastele ja nende lähedastele, et Eesti sõdurid peavad Afganistanis õiget lahingut, kus meie eesmärgiks on nii turvaline Afganistan afgaanidele enestele ja nende naabritele kui ka narkootikumide teede läbilõikamine Afganistanist Euroopasse, samuti Eestisse.

Pöördudes veebel Allain Tikko teenistuskaaslaste poole, sõnas president Ilves: «Kui te kahtlete, et kuidas edasi, siis mõelge sellele, et Allain Tikko ei oleks kahelnud. See mõte andku teile jõudu.»

«Tema mälestus on aga meie hoida ja tema vaprus on meie tänada,» sõnas riigipea. Ilves lõpetas oma kõne sõnadega: «Allain Tikko, ma tänan teid teie teenistuse eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles