Aaviksoo: Eesti saab liitlastele vaid lühiajaliselt vastu tulla

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelane Afganistanis.
Eesti kaitseväelane Afganistanis. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul suudab Eesti vaid ajutiselt saata Afganistani 140-liikmelise jalaväekompanii, pikemaajaliselt käib see riigile üle jõu.

Täna kaitseministri koostöökojaga kohtunud kaitseminister Jaak Aaviksoo rääkis Eesti panuse suurendamisest Afganistani missioonil selle aasta teisel poolel, mil Eesti panustab Afganistani presidendivalimiste turvamiseks kuni 140-liikmelise jalaväekompaniiga, teatas kaitseministeerium.

«See on lühiajaline vajadus, millega Eestil on võimalik hetkel liitlasvägedele vastu tulla, kuid pikemaajaliselt käib selline panustamine Eesti riigile üle jõu, edaspidi peame oluliseks rohkem panustada afgaanide väljaõppesse,» lisas ta.

Aaviksoo hinnangul ei ole Taliban sümmeetriliseks vastasseisuks enam piisavalt tugev ja kasutab jõudu pigem taktikalisteks vägivallaaktideks. Tema sõnul on Afganistan täna sotsiaalselt ja majanduslikult kapitalilt paremas seisus, kui mõned aastad tagasi, kuivõrd täna suudavad afgaanid endid ise toiduainetega varustada.

Mullu juunikuus esimest korda kogunenud kaitseministri koostöökoja peamiseks eesmärgiks on edendada sisulist ning tasakaalustatud kaitse- ja julgeolekupoliitilist arutelu Eesti ühiskonnas. Koostöökoja liikmed on kutsutud põhimõttel, et esindatud arvamused oleksid võimalikult laiapõhjalised ning ulatuks erinevatesse eluvaldkondadesse.

Kaitseministri koostöökoja liikmed on Toomas Hiio, Andrei Hvostov, Jaan Kaplinski, Leo Kunnas, Kadri Liik, Toomas Luman, Lauri Mälksoo, Erik Männik, Leo Mõtus, Toomas Peek, Erik Reinhold, Tõnu Tannberg, Jaak Valge ja Vello Väinsalu. Ametikohajärgselt on koostöökotta kutsutud ka Kaitseministeeriumi kantsler ja kaitseväe juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles