Soome pöörab paremale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste esindaja Timo Soini võis valimistulemsutega rahule jääda.
Põlissoomlaste esindaja Timo Soini võis valimistulemsutega rahule jääda. Foto: Heikki Saukkomaa / SCANPIX/LEHTIKUVA

Eurovalimised näitasid Soome poliitika hetkeseisu – põhjanaabrid on siirdumas vasakpoolsete parteide toetajatest parempoolsete erakondade rüppe.




Äärmusrahvuslane Timo Soini korjas ülekaalukalt suurima häältesaagi – 130 000 häält –, andes populistlikule põlissoomlaste parteile nende esimese eurosaadiku koha. Soome äärmuslased võitsid hääli kõikidelt traditsioonilistelt suurtelt parteidelt – sotsidelt, keskerakonnalt ning koondparteilt.



Vasakpoolsed kriisis


Kui parempoolsete toetus on viimastel valimistel järjekindlalt kasvanud, siis vasakpoolsed parteid vaevlevad kriisis. Ekskommunistidest koosnev Vasakliit kaotas eurovalimistel oma ainsa koha ning nende juht Martti Korhonen astus tagasi.



Pärast seda kui peaminister Matti Vanhanen vahetas 2007. aasta kevadel toimunud valimiste järel koalitsioonipartneriks koondpartei ning kukutas sotsiaaldemokraadid opositsiooni, on vasakpoolsete toetus järjest kukkunud, olles nüüd 40 aasta madalaimal tasemel.



Oma osa sotsiaaldemokraatide kaotuse juures mängib nende kaugenemine oma algsest ideoloogiast. Erakond on üritanud olla kõigi soomlaste liit, unustades samas oma vasakpoolsed põhitõed ja töölisklassi. Samal ajal rääkis Soini valimiskampaania sotsiaalsest vastutusest ja heaolust ning rikkuste jagamisest – leides õige tooni majanduslanguse keskel. Soini oleks nagu vasakpoolsete igatsetud tugev liider, aga vasakul ta ometi pole.



Praegused koalitsioonipartnerid koondpartei ja keskerakond on röövinud Soome vasakpoolsete parteide argumendid, reklaamides end kõigi soomlaste – nii vaeste kui rikaste – ühendliitudena. Kummalgi suurel vasakpoolsel parteil pole aga tugevat juhti, kes viiks oma parteid tagasi oma põhitõdede juurde.



Uued tulijad


Vasakliidu järgmisele liidrile pannakse nüüd suuri lootusi – kas Paavo Arhinmäki oleks noor, tugev ja karismaatiline tooma parteid jälle kaardile? Sotsiaaldemokraatide noorelt naisliidrilt Jutta Urpilainenilt võiks valijad oodata palju uusi ideid, aga partei liidrina oldud aasta jooksul on Urpilainen end vähe näidanud.



Kuigi tavaliselt võidab opositsioon majanduse halvenedes ja tööpuuduse kasvades, siis soomlased toetavad üha enam parempoolseid. Põhjanaabrid tahavad vältida kõrgemaid makse ning toetavad parteisid, mis lubavad seda vältida. Soomlased, nagu paljud teised eurooplased, loodavad, et konkurentsivõimet parandades suudavad parempoolsed riigi kiiremini majanduskriisist välja tuua. Ja Soomes neil konkurenti ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles