Zimbabwe tõrjus süüdistusi Iraaniga sõlmitud uraanimüügileppe kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe president Robert Mugabe
Zimbabwe president Robert Mugabe Foto: SCANPIX

Zimbabwe riigiraadio edastas pühapäeval, et riigi kaevandusministeeriumil ei ole Iraaniga uraanimüügilepet.

Raadio nimetas Briti meedia vastavasisulisi väiteid «pahatahtlikuks ja jõhkraks valeks».

Briti ajaleht The Times kirjutas laupäeval Zimbabwe ametist lahkuvale kaevandusministrile Gift Chimanikirele viidates, et Harare sõlmis Iraaniga sellele uraani müümist lubava lepingu.

Kaevandusministeerium teatas avalduses, et Zimbabwe uraanivarusid «ei ole ekspluateeritud ning ühelegi Iraani firmale ei ole litsentsi väljastatud».

Politsei otsib uraanimüüki puudutavate väidete avaldamise eest taga Timesi ajakirjanikke Jan Raathi ja James Starkey'd, kellest üks viibis riigis seoses 31. juulil peetud valimistega.

Zimbabwe meediaseadused näevad «valeinfo avaldamine» eest ette trahvi või vanglakaristust.

Starkey taunis suhtlusvõrgustikus Twitter Zimbabwe politsei «inimjahti». Vastuseks küsimusele, kas ta kavatseb lisada vahejuhtumi oma CV-sse, ütles ajakirjanik: «Püüame kõigepealt sellest olukorrast välja tulla, ok».

Politsei eestkõneleja Charity Charamba ei ole enda sõnul ajakirjanike tagaotsimisest teadlik. «Ma pole sellest teadlik,» ütles ta.

President Robert Mugabe on Iraani tuumaprogrammi avalikult toetanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles