Vene peaprokuratuur: Navalnõi kampaaniat rahastati välismaalt

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsionäär Aleksei Navalnõi kampaaniaüritusel 8. augustil.
Opositsionäär Aleksei Navalnõi kampaaniaüritusel 8. augustil. Foto: SCANPIX

Venemaa peaprokuratuur leidis opositsionääri Aleksei Navalnõi valimiseelse kampaania finantseerimist uurides välismaist päritolu raha.

Peaprokuratuuri väitel rahastati kampaaniat läbi elektroonilise maksesüsteemi Jandeks.Dengi, vahendas lenta.ru. Tehingute uurimisel selgus, et raha laekus 300-lt välisfirmalt ja füüsiliselt isikult, lisaks anonüümsed ülekanded 46st riigist.

Prokuratuur andis kogutud materjalid edasi siseministeeriumile, kus langetatakse otsus võimaliku kriminaalasja algatamise kohta.

«Enne peaprokuratuuri teate kommenteerimist tuleb nende materjalid üle vaadata. Ma võin igal juhul rõhutada, et välismaalased ei finantseerinud Aleksei Navalnõi valimiskampaaniat,» ütles opositsionääri valimisstaabi juht Leonid Volkov ITAR-TASSile.

Seaduste järgi ei tohi välismaalased rahastada valimiskampaaniat. Ka on keelatud teha anonüümseid ülekandeid.

Raadiojaama Ehho Moskvõ peatoimetaja Aleksei Venediktov säutsus Twitteris, et kandis Navalnõi arvele raha, kui viibis Itaalias. Varem on ta öelnud, et toetas igat Moskva linnapeaks kandideerinud inimest 6000 rublaga. See, kas ta sooritas kõik ülekanded välismaalt, pole selge.

Peaprokuratuur hakkas Navalnõi kampaania rahastamist uurima Vene Liberaaldemokraatliku Partei juhi Vladimir Žirinovski nõudmisel.

Moskva linnapeaks kandideerib kuus inimest. Navalnõi kandidatuuri seadis üles partei RPR-PARNAS. Lisaks temale pürgivad meeriks linnapea praegune kohusetäitja Sergei Sobjanin (Ühtne Venemaa), Ivan Melnikov (Venemaa Kommunistlik Partei), Nikolai Levitšev (Õiglane Venemaa), Mihhail Degtjarjov (Vene Liberaaldemokraatlik Partei) JA Jabloko liider Sergei Mitrohhin.

Moskvalased valivad uue linnapea 8. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles