Vald uurib võimalikku ebaseaduslikku rajatist Manija saarel

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maastikukaitsealaks kuulutatud Manija saarele on kinnistu omanik toonud haagissuvila, kuna haagis on ratastel ja ka seega teisaldatav, ei saa seda päris ehitiseks lugeda. Riigikohtu varasemad lahendid aga väidavad teisiti. Vallavanema sõnul on neil plaanis asja lähiajal uurida.

Mullu võeti vastu Manija teemaplaneering, mille eesmärgiks oli kujundada saare ruumilise arengu põhimõtted, et tagada võimalikult paljude saare elanike ja maaomanike vajadusi ning huvisid arvestavad tingimused tasakaalustatud arenguks, loodushoiuks, maade kasutamiseks ja ehitamiseks.

Planeeringuga määratleti ka hoonestusala ehk territoorium, kuhu on lubatud uute ehitiste rajamine vastavalt teemaplaneeringus sätestatud tingimustele.

Haagissuvila ja samas asuv puidust laev, millele on peale ehitatud seinad ja katus, asuvad saarel ehituskeeluvööndis, asuvad kinnistutel, millele ei ole planeeringuga lubatud uute ehitiste püstitamine.

Haagissuvila iseenesest ei ole ju ehitis, sel puudub vundament ning see on teisaldatav. Samas riigikohtu kriminaalkolleegiumi 2006. aasta otsuse kohaselt tuleb mõista ehitisena inimtegevuse tulemusena ehitatud terviklikku asja, mille asukohta ei suuda selle omanik omal jõul muuta ja mille teisaldamine on võimalik üksnes abivahendeid kasutades.

Samuti on riigikohus märkinud, et asja ehitisena määratlemisel on oluline arvestada ka selle asja põhilist kasutusotstarvet (eesmärki), kasutamise viisi, kestvust ja muid asja iseloomustavaid tunnuseid, mis kogumis võimaldavad eristada ehitist teistest asjadest.

Ehituskeeluvööndisse toodud haagise näol on tegemist elamiseks kohandatud rajatisega, mille akendest nähtub mitu magamistuba, köök koos pliidi ja kraanikausiga, mis tähendab, et nimetatud objekti ainsaks eesmärgiks on elamispinnaks olemine.

Lisaks eeltoodule ei ole see teisaldatav ilma eritehnikata.

Kinnistu omanik Meelis Kaljumäe ütles Postimehele, et haagise tõi ta saarele auto peal ning kavatseb sellele rajada rookatuse ning lüüa metallist kesta laudadega üle.  Ta märkis, et kuna haagis on teisaldatav ei ole tegu ehitisega.  

Vallavanem Toomas Rõhu ütles Postimehele, et ka vallavalitsuseni jõudnud nädalavahetusel info haagissuvila jõudmisest Manija majaka lähistele. «Plaanis välja selgitada miks see seal on, kas see jääbki sinna ning kas sellega ka seadust rikutakse.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles