Iisrael vabastas 26 Palestiina vangi

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased möödunud kuul Palestiina ja Palestiina Vabastamise Rahvarinde lippe lehvitamas.
Palestiinlased möödunud kuul Palestiina ja Palestiina Vabastamise Rahvarinde lippe lehvitamas. Foto: SCANPIX

Iisrael vabastas eile hilisõhtul Tel Avivi lähedal asuvast kinnipidamisasutusest 26 palestiinlasest vangi.


11 Läänekaldale saadetud vangi tervitas Palestiina president Mahmoud Abbas, ülejäänud 15 võtsid vastu Gazasse kogunenud rahvahulgad. BBC korrespondendi Yolande Knelli sõnul oli rahvas peomeeleolus. Pärast kohtumisi läksid vabastatud Palestiina lahkunud liidri Yasser Arafati hauale palvetama.

Abbas rõhutas peetud kõnes, et ei puhka enne kui kõik Iisraeli vanglates viibivad palestiinlased on vabastatud.

Tegu on esimese osaga rahukõneluste jätkamiseks sõlmitud kokkuleppe kohaselt vabaks lasta lubatud 104-st palestiinlasest vangist. Vangide vabastamine oli üks tingimus kolme aasta eest katkenud kõneluste taasalustamiseks. Vabastamine toimub neljas etapis üheksa kuu jooksul ning nende täpne aeg sõltub kõneluste edukusest.

Rahuläbirääkimiste ettevalmistav voor peeti Washingtonis, kõnelused ise peaksid algama täna Jeruusalemmas.

Vabanevate vangide hulgas on palestiinlasi, keda süüdistatakse iisraellaste surma põhjustanud rünnakutes, mistõttu on mitmete ohvrite omaksed nimekirja vastu vihaselt protestinud. Palestiina aktivistid seevastu kurdavad vangide vabastamise protsessi aegluse ning vabastatute liiga väikese hulga üle.

Kakskümmend üks vabstatuist on vangi mõistetud tapmise, ülejäänud tapmiskatse või inimröövi eest. Poolele nimekirja kantud vangidest ei olnud karistuse pikkust üldse määratud, mis tähendab eluaegset vangistust. Teised pidanuks vabanema mõne aasta pärast.

Suurem osa on trellide taga olnud juba 20 aastat, kõige kauem 1985. aastast alates.

Alates Läänekalda, Gaza ja Ida-Jeruusalemma vallutamisest 1967. aastal on Iisraeli vanglates julgeolekuga seotud süüdistuste alusel viibinud kümned tuhanded palestiinlased. Vangi on satutud nii lihtsa kivide pildumise kui tsiviilisikute elu nõudnud pommiplahvatuste korraldamise eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles