MTA on tänavu leidnud postisaadetistest kilogrammi erinevaid narkootilisi ained

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: AFP / Scanpix

Esimesel poolaastal on Maksu- ja tolliameti töötajad avastanud 97 korral postisaadetiste seest narkootilisi aineid, kokku on konfiskeeritud ligi kilo uimasteid.

Levinuim narkootikum postisaadetistes on marihuaana, kuid MTA ametnikud on leidnud ka hašišit, heroiini, amfetamiini, erinevaid tablette ja psilotsübiini sisaldavaid seeni.

Suuremad ühekordsed konfiskeeritud kogused jäävad marihuaana puhul 150 grammi juurde, amfetamiini suurim kogus oli sel poolaastal 15 grammi ning suurim avastatud ecstasy kogus oli 50 tabletti. Enamus postipakkidest leitud narkootikumide kogustest jäävad aga 1-10 grammi vahele.

Kanepitaimed arvutikastis

Tuleb tõdeda, et posti kaudu liikuvate narkootiliste ja psühhotroopsete ainete kogused ei ole aastatega vähenenud

Lisaks postipakkidest leitule on maksu- ja tolliamet teostanud läbiotsimisi kinni peetud isikute elukohtades, milliste käigus on leitud veel lisaks väiksemates kogustes narkootilisi aineid, tulirelvi ning näiteks külmutuskapist ja arvutikastist kasvamas kanepitaimi.

Seejuures on oluline märkida, et postisaadetiste tellijad ei ole ainult eestlased ning Eestit kasutatakse ka transiitriigina. Näiteks aasta alguses peeti kinni Soome kodanikud, kes tellisid Hispaaniast Eestisse kokku 120 grammi erinevaid narkootilisi aineid.

Eestisse saabuvate postipakkide lubamatu sisu rahvusvahelisust näitab ka käesoleva aasta maikuus aset leidnud juhtum, kus Eesti kaudu püüti Hiinast Hollandisse toimetada 50 kilogrammi ecstasy valmistamiseks mõeldud toorainet. Koostöös riigiprokuratuuri ja Hollandi maksuameti finantskuritegude uurimise osakonnaga alustati juhtumi osas kriminaalmenetlust ning peeti kinni viis isikut – kaks Eesti ning kolm Hollandi kodanikku. Aine sihtkohast Hollandi laohoonest leiti uurimise käigus veel üle 200 liitri erinevaid kemikaale ning kaks tulirelva.

Post on narkokauplejate seas populaarne

«Tuleb tõdeda, et posti kaudu liikuvate narkootiliste ja psühhotroopsete ainete kogused ei ole aastatega vähenenud,» märkis Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse juhataja Urmet Tambre, kelle sõnul tugevdatud kontrolli jätkatakse.

MTA tuletab meelde, et seaduse järgi on ka väga väikeses koguses narkootilise või psühhotroopse aine salakaubaveo eest ette nähtud kriminaalvastutus, mis tähendab, et sellise teo eest võib oodata üsna karm karistus. Seaduse silmis ei tehta vahet ka narkootikumide Eestisse toimetamise viisidel. Ei oma tähtsust, kas narkootilised ained tuuakse üle riigipiiri ise või kasutatakse selleks posti- või kullerteenust - igal juhul on tegemist kuriteoga, mille eest on karistuseks ette nähtud rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus, hoiatab Maksu- ja tolliamet.

«Tollikontroll on põhjalik ning tõenäosus, et amet keelatud ained postipakist ka avastab, on väga suur,» ütles Tambre. Postipakke kontrollitakse narkokoertega, aga usinalt teostatakse ka riskianalüüsi – tähelepanu pööratakse kauba saatjale, saajale ja kauba nimetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles