Poola piirab sõjaväe välisminssioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISAFi koosseisu kuuluv Briti sõdur seab kiivrit paika. Tagaplaanil maandub NATO kopter tugibaasi Lashkar Gah's (Helmandi provints, Afganistan).
ISAFi koosseisu kuuluv Briti sõdur seab kiivrit paika. Tagaplaanil maandub NATO kopter tugibaasi Lashkar Gah's (Helmandi provints, Afganistan). Foto: SCANPIX

Poola kavatseb piirata relvajõudude osalust välismissioonides ja keskenduda sõjaväe moderniseerimisele kodumaal, ütles neljapäeval president Bronislaw Komorowski.

«Me hülgame ilma kõhklusteta 2007. aastal välja kuulutatud missioonipoliitika, mis oli liiga innukas ja järelemõtlematu. Järjekindel Poola sõdurite teisele poole maakera saatmise poliitika on läbi,» deklareeris president relvajõudude paraadi ajal Varssavis.

Komorowski, kes on põhiseaduse järgi ühtlasi relvajõudude ülemjuhataja, ütles, et poliitikamuutuse peapõhjuseks on 41 Poola sõduri hukkumine rahvusvahelise Afganistani missiooni ajal.

Poolal on endiselt Afganistanis 1600 sõdurit. Nagu teisedki konfliktis osalevad riigid plaanib Poola oma sõdurid välja viia 2014. aastal.

Poola kontingent oli ka üks suurimaid Iraagis, küündides ühel hetkel kuni 2500 meheni.

Varssavi on osalenud ja kavatseb ka edaspidi osaleda mitmetes rahuvalvemissioonides ÜRO, NATO, Euroopa Liidu ja OSCE egiidi all.

Komorowski sõnul jätkab Poola osalust välismissioonides «oma vajaduste ja võimaluste piires».

«Me soovime reserveerida maksimaalselt raha Poola relvajõudude moderniseerimise, meie territooriumi kaitse ning NATO ja meie alliansi partnerite kaitseüsteemide tarvis,» ütles Komorowski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles