Reinsalu: Valgal oli Vabadussõjas tähtis roll

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetked enne Valga vabadussamba avamist
Hetked enne Valga vabadussamba avamist Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga ja Valgamaa suur tähtsus Vabadussõja lahingutes on nüüd kindlalt jäädvustatud, ütles kaitseminister Urmas Reinsalu täna Valgas taastatud Vabadussõja mälestusmärgi avamisel.

«Pika ajaloo vältel on Valga ja Valgamaa olnud väravaks, mille kaudu on läbi aegade maale tungitud. Vabadussõjas mängisid nii Valga kui Valgamaa tähtsat rolli,» ütles Reinsalu avamisel peetud kõnes.

Valgamaa oli tema sõnul Vabadussõjas nii lahingutanner kui ka tagala Läti pinnal toimunud võitlustele.

«Priimetsa kalmistul puhkavad 300 langenud vabadusvõitlejat on tunnistus sellest hinnast, mille meie esivanemad on vabaduse eest maksnud,» sõnas minister.

Reinsalu ütles, et nüüd seisab Valgas taas mälestusmärk, mis meie esiisade võitlust ja võitu jäädvustab. «Tahan soovida jõudu meile kõigile, et olla vabadussõdalaste väärilised,» ütles ta.

Vabadussõja mälestusmärgi taastas Sihtasutus Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon eesotsas major Meelis Kiviga. Samba taastamine maksis 170 000 eurot, millest kaitseministeerium andis 64 000 eurot.

1925. aastal püstitatud ausammas lõhuti 1940. aastal. Nüüd taastati algselt Amandus Adamsoni valmistatud ja tundmatut sõjameest kujutav pronkskuju originaalmahus.

Vabadussõja ausamba avamisel osales ka president Toomas Hendrik Ilves.

President ja kaitseminister kuulutasid täna avatuks ka Valga militaarajaloo festivali. Kolmepäevasel festivalil populariseeritakse sõjaajalugu ja riigikaitset ning osalevad ka sõjaajalooklubid välisriikidest. Tutvustatakse jõustruktuure, toimub sõjameeste- ja sõjatehnika marss, peetakse näidislahinguid ja avatud on sõjandusnäitused. Veel peetakse festivali raames vanavaralaata ja toimuvad kontserdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles