Nüganeni uus mängufilm sai Valgas esimese hoo sisse

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise festivali 1944. aasta näidislahing. Tänavune lahing jõuab ka mängufilmi «1944».
Eelmise festivali 1944. aasta näidislahing. Tänavune lahing jõuab ka mängufilmi «1944». Foto: Timo Arbeiter / Valgamaalane

Rahvusvahelise Valga militaarajaloo festivali raames oli täna võimalus osa saada Elmo Nüganeni uue mängufilmi «1944» võtetest. Festivalil mängiti läbi osa Sinimägede lahingust, mis on olulisel kohal ka 2015. aastal linastuvas Nüganeni filmis.

Rahvusvahelise Valga militaarajaloo festivali peakorraldaja Meelis Kivi sõnul kohtuvad festivalil igal aastal erinevate maade militaarajaloo klubid ning see aasta mängivad klubid läbi Sinimägede lahingut. Koostöös filmitegijatega leiti, et miks mitte kasutada lahingut massistseeni jaoks, arvestades seda, et kohapeal on nii mundrites sõjamehed paljudest erinevatest riikidest kui ka võimas sõjaline tehnika tankide ja lennukitega.

Massistseenis osales umbes 500 meest, keda toetasid omakorda erinevad üksused. Põhiliselt tulid sõjamehed Venemaalt, kuid aastatega on rahvusvaheline kooseis militaarajaloo festivalil oluliselt laienenud ning tänavu tuldi ka näiteks Prantsusmaalt ja Itaaliast. Muidugi ei puudunud massistseenist ka Eesti oma sõjamehed.

Kivi sõnul on koostöö filmitegijatega kestnud juba üle poole aasta ning lahingupaika Jaanikese krossirajal on ette valmistatud juba nädala algusest peale.

Leo Kunnase stsenaariumil põhinev mängufilm räägib 1944. aasta sõjasündmustest Eestis alates Sinimägede lahingust suvel kuni Sõrve sääre langemiseni Punaarmee kätte novembris.

Militaarajaloo festivalil lavastatav näidislahing on tänavu oktoobris algava esimese pikema võtteperioodi peaprooviks, millega katsetakse valmisolekut lahingu filmimiseks.

Lahingu proovivõtted algasid pühapäeva hommikul. Põhilahing kestis täna kell 15-16 ning lugejatel oli Postimehe vahendusel võimalik otseülekandena lahingust ka osa saada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles