Ministeerium peab Vene meedia reaktsiooni pahatahtlikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusammas.
Võidusammas. Foto: Raigo Pajula

Kaitseministeerium nimetas Venemaa meedia hinnanguid ja reaktsioone Vabadussõja võidusamba avamisele pahatahtlikuks.


«Vabadussõja võidusamba avamisele eelnenud ja järgnenud Venemaa meedia halvustav reaktsioon on kahetsusväärne ja ilmselgelt pahatahtlik,» ütles BNSile kaitseministeeriumi pressiesindaja Martin Jaško. Tema sõnul on Vabadusristi sümboolika meelevaldne tõlgendamine ilmekas näide Venemaa riiklikust ajalootõlgendusest, millel on euroopaliku arusaamisega vähe ühisosa.

«Samahästi võiks küsida, kas II maailmasõjas Natsi-Saksamaa poolel Punaarmee vastu võidelnud kindral Andrei Vlassovi juhitud üksuste poolt kasutatud Vene valge-sini-punane värvikombinatsioon, Püha Andrease lipp või Georgi risti sümboolika on seetõttu natslik,» sõnas Jaško, lisades, et seda see kindlasti ei olnud.

Jaško sõnul tuleb sümboolikat käsitleda kontekstis, milles see loodi. Ta märkis, et Vabadusristist ning selle keskosal Eestit sümboliseerivast «E» tähest ja mõõka hoidvast käest kujunes kahe maailmasõja vahelisel perioodil vabaduse eest võitlemise ja sõdurivapruse sümbol. «Igasugune seos Vabadusristi ja natsisümboolika vahel on sihiteadlik ja pahatahtlik konstruktsioon,» toonitas Jaško.

Jaško tõi välja, et Eestis kehtiv riiklike teenetemärkide süsteem taastati 1994. aastal, sellest ajast on Vabadusrist Eesti ametlik aumärk. «Selle Vabadusristi teadlik halvustamine naaberriigi valitsuse kontrolli all oleva meedia poolt ei tohiks meie meelekindlust kõigutada,» sõnas Jaško. Tema sõnul ei ole inimesed, kelle eesmärgiks on Vabadussõja võidusamba olemuse moonutamine ja selle sihiteadlik vastandamine, ilmselgelt huvitatud rahust, stabiilsusest ja headest suhetest riikide vahel.

Arvestades kaasaegset aumärkide stilistikat ja Eesti ajalugu, on selles nii Eestit Vabadussõjas abistanud Soome Vabadusristi, eestlastest sõdurite hulgas Esimese maailmasõja ajal hinnatud Vene Georgi risti kui ka kord Eesti ala valitsenud Saksa ordu kõrgmeistri ristile omaseid jooni, märkis Jaško.

Mitu Venemaa meediaväljaannet kasutas Vabadussõja võidusamba avamist Eesti laimamiseks ning sidumiseks natsistlike meeleolude levikuga Eestis.

Näiteks telekanal ORT võrdles võidusamba avamisest tehtud uudislõigus sambal kujutatud Vabadusristil olevat sümbolit Teise maailmasõja ajal Saksa poolel võidelnud Eesti Leegioni kasutatud sümboliga.

Uudislõigus said sõna Kremli-meelse rühmituse Öine Vahtkond liige Dmitri Linter ning Eesti Venemaa Kaasmaalaste Koordinatsiooninõukogu liige Andrei Zarenkov, kes kritiseerisid samba avamist. Zarenkov nimetas sammast Eesti elanikkonna vahele lõhet tekitavaks.

Vabadussõjast endast ning võidusamba tegelikust tähendusest ORT uudislõik ei rääkinud. Sama alatooniga uudise tegi ka Venemaa propagandakanal Russia Today.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles