NASA Voyager 1 võib olla lahkunud päikesesüsteemist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku tõlgendus kosmosesondist Voyager 1
Kunstniku tõlgendus kosmosesondist Voyager 1 Foto: SCANPIX

NASA kosmosesond Voyager 1 võis uue uurimuse kohaselt jõuda maailmaruumi möödunud aastal, mis tähendab, et see on esimene inimese poolt loodud ese, mis on päikesesüsteemist lahkunud.

Teadlased on oodanud, millal Voyager 1 leiab magnetvälja, mille suund erineb päikesesüsteemi omast. Uue uurimuse kohaselt ei pruugi see olla aga parim viis kindlaks teha, kas objekt on lahkunud päikesesüsteemist, kirjutab The Independent.

Marylandi ülikooli astrofüüsik Marc Swisdak avaldas möödunud nädalal uurimuse, mille kohaselt võis kosmosesond märkamatult päikesesüsteemist lahkuda. «Me arvame, et päikesesüsteemi ja maailmaruumi magnetväljad on piisavalt samasuunalised, et sealt läbi minnes ei toimu suurt suunamuutust,» sõnas ta.

Kui Swisdakil on õigus, jõudis Voyager maailmaruumi umbes aasta tagasi, kui see tuvastas päikeselt tulevate osakeste järsu vähenemise ja vastavalt ka maailmaruumist tulevate kosmiliste kiirte hulga kasvu.

Voyager 1 lähetati kosmosesse 1977. aastal koos Voyager 2-ga. Voyager 1 on nüüd umbes 120 korda kaugemal Päikesest, kui Maa. Voyager 2 liigub päikesesüsteemist välja teises suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles