Reinsalu: Jeltsini biograafias on ka hukkamõistu väärivaid lehekülgi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Jeltsini mälestustahvel Tallinnas
Boriss Jeltsini mälestustahvel Tallinnas Foto: Toomas Tatar

Kaitseminister Urmas Reinsalu märkis tänast Boriss Jeltsini bareljeefi avamist kommenteerides, et Venemaa endise presidendi biograafias on ka lehekülgi, mis väärivad hukkamõistu.

«See on kodanikualgatus, mälestada Boriss Jeltsinit. Kindlasti on oluline see, et Eesti rahvas ei saanud vabaks ükskõik kelle, olgu ta Venemaa toonase presidendi või ükskõik kelle poliitilisest tahtest või soosingust, vaid Eesti poliitika ja oma tahte järgi,» märkis valitsuse pressikonverentsil kaitseminister, kes ise bareljeefi avamisele täna ei läinud.

Reinsalu lisas, et Jeltsin Vilniuse jaanuarisündmuste ajal ning 1991. aasta riigipöörde katse ajal käitus kui mees omal kohal: «Siin olime selgelt ühel pool rindejoont».  

Samas meenutas ta, et Jeltsini kui Vene presidendiga on seotud ka hilisem Tšetšeeni sõda, mis on meie jaoks suur Vene imperialismi näide. «Nii et ta on ajaloos olnud suur poliitik, kellel on positiivne mõju olnud ka Eestile pöördelistel hetkedel, aga tema biograafias on ka lehekülgi, mille puhul ka hukkamõist on asjakohane,» sõnas Reinsalu.

Haridusminister Jaak Aaviksoo leidis, et kodanikud on ära tajunud selle, kui oluline oli Jeltsini panus meie iseseisvumise võimalustele. «Issand Jumal ise teab, kuidas elu oleks edasi läinud ka Eestis, kui 22 aastat ja 3 päeva tagasi, kui tankid olid Moskvas, ei oleks see mees tulnud majast välja, roninud vastaspoole tanki katusele ja öelnud, et vene rahvas võtab oma saatuse otsustamise enda kätte. see tegelikult muutis putši selgroo. See oli hetk, mis tegelikult määras vähemalt sümboolselt selle läbikukkumise,» lausus Aaviksoo.

«Ma arvan et mõnda otsust, kus inimesed teevad ajaloolisi otsuseid, tuleb osata tunnustada. Olen muidugi nõus Urmasega, et kõik maailmas pole ühemõtteliselt must ja valge, aga selle julguse või otsustavuse äramärkimine,» tunnustas Aaviksoo.

Jeltsini bareljeefi avati täna Tallinna vanalinna piiril Patkuli trepi juures. Bareljeefi autor on noor Eesti skulptor Rene Reinumäe, kes valmistas selle maailmakuulsa New Yorgis elava skulptori Ernst Neizvestnõi loodud Jeltsini büsti alusel, arhitektuurse lahenduse valmistas kunstiakadeemia õppejõud Viljar Lohu.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles