Algas tormijooks ülikoolidesse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Loid loodab maaülikoolis hakata omandama teadmisi iluaiandusest.
Kati Loid loodab maaülikoolis hakata omandama teadmisi iluaiandusest. Foto: Sille Annuk

Ülikoolid pakuvad sisseastujatele erinevaid võimalusi, hea tahtmise korral saavad soovijad õppima asuda isegi vajalikku riigieksamit sooritamata.




Esimesena alustati dokumentide vastuvõttu Eesti Maaülikoolis, Tallinna Tehnikaülikoolis, Sisekaitseakadeemias ja Eesti Kunstiakadeemias. Eilsest alates võtab dokumente vastu ka Tallinna Ülikool.



Avaldusi saab esitada SAISi (sisseastumise infosüsteem) kaudu ööpäev läbi. Inimesed, kelle andmed riiklikes registrites puuduvad, saavad dokumendid ise ülikoolidesse viia.



Maaülikooli riigieksamiteta

«Tasuta kohti polegi, ainult 25 riigieelarvevälist. Iseasi on see, kas üldse on nii palju huvilisi, kes selle ala eest maksta tahavad,» ütles Eesti Maaülikooli iluaianduse erialale pürgiv Kati Loid (18).



Metallinduse eriala huviline Martin Puutsa (27) uuris võimalusi kaugõppesse astuda, et kutseharidust täiendada. «Olen ihu ja hingega asja juures, hea oleks veel rohkem teada,» sõnas tudengikandidaat.



Maaülikooli andmetel võetakse riigieksameid sooritamata vastu neid, kes on saanud keskhariduse kutseõppeasutuses või omandanud keskhariduse siis, kui veel ei tehtudki riigieksameid.



Riigieksamite tulemuste puudumisel asendatakse need lõputunnistuse keskmise hindega. Uuendus ei aita looma­arstiks õppima pürgijaid.



Medaliga keskkooli lõpetanuid või kiitusega kutsekeskhariduskooli lõpetanuid võetakse konkursita õppima looma- ja kalakasvatuse ning liha- ja piimatehnoloogia erialale.



Eksami asemel katse


Sisseastumise konkursi aluseks on Tallinna Tehnikaülikoolis kahe riigieksami tulemused. Kui mingil põhjusel on vajalik eksam tegemata, pakub ülikool sisseastujale võimalust sooritada tasuta sisseastumiskatse.



«Üldiselt kasutatakse riigieelarveliste kohtade täitmiseks lävendi ja pingerea kombinatsiooni, mille puhul on tasuta koha saamise võimalus ka neil, kes lävendit tulemustega kokku ei saa,» ütles Tallinna Tehnikaülikooli vastuvõtuspetsialist Kirsti Naaber.



Lisapunkte saavad sisseastujad, kes on lõpetanud gümnaasiumi medaliga või sobiva eriala kutseõppeasutuses ja läbinud edukalt riigieksamid.



«Meie kooli pelgalt riigieksamite tulemustega sisse ei saa. Läbitakse kadalipp, mille määravama osa moodustavad sisseastumiseksamid, mis järgnevad edukale vestlusele,» ütles Eesti Kunstiakadeemia õppeosakonna spetsialist Riin Vann.



Kuigi dokumente saab esitada ka SAISi kaudu, toob enamik sisseastujatest need siiski ise kohale. Eelisteks on võimalus valida ise vestluse aeg ning küsida lisainfot näiteks katsete kohta.



Üleeile algas dokumentide vastuvõtt ka Sisekaitseakadeemias. Õppeasutus ei kasuta SAISi, seepärast tuleb dokumendid ise kohale viia.



Ka tuleb välja printida riigieksami tunnistus. See puudutab eriti käesoleva aasta lõpetajaid, kes said esimest korda riigieksamite tulemuste tõendamiseks digitaalse tunnistuse.



Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus viis läbi muudatuse ning paberkandjal riigieksami tunnistusi koolidesse enam ei saadeta.



Seevastu maaülikoolis eelistatakse tulemusi näha kodanikuportaalist.



Paberid  sisse


•    Tartu Ülikool 29. juuni – 24. juuli


•    Tallinna Ülikool 26. juuni – 19. juuli


•    Tallinna Tehnikaülikool 25. juuni – 9. juuli


•    Eesti Kunstiakadeemia 25. juuni – 27. juuni


•    Sisekaitseakadeemia 25. juuni – 3. juuli


•    Eesti Maaülikool 25. juuni – 9. juuli


•    Kõrgem Sõjakool 25. juuni – 10. juuli

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles