Leedulaste Lennuk jõuab täna Tallinna

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu jahi ümbermaailma reis
Leedu jahi ümbermaailma reis Foto: Graafika Silver Alt

Mullu 5. oktoobril Klaipedast ümbermaailmareisile suundunud Leedu jaht Ambersail jõuab täna Tallinna, et edastada siinsetele leedulastele president Valdas Adamkuse tervitussõnad ja meenutada, et lõunapoolseima Balti riigi esmamainimisest täitus tänavu tuhat aastat.




Eile, kui see Volvo 60 klassi jaht alles asus Peterburist siiapoole teele, rääkis Tallinna saabunud meeskonnaliige Algimantas Variakojis, et Ambersaili eesmärk oli külastada leedu kogukondi üle maailma. «Brasiilias oli lapsi, kellel elavad seal juba [leedulastest] vanaema ja vanaisa,» jutustas ta. «Lapsed tantsivad leedu tant­se, aga leedu keelt enam ei oska.»



Sõnum siinsetele leedulastele


Nagu täna Tallinnaski, andis laevapere igas nende teele jäänud sadamas kohalikele leedulastele edasi president Valdas Adamkuse sõnumi, milles too julgustab kaasmaalasi tundma uhkust oma riigi üle ning tähistama 6. juulit, päeva, kui aastal 1253 krooniti kuningas Mindaugas ja mida peetakse Leedu riikluse esmatunnustamiseks.



Meeskonda kuulub 12 liiget, kuid need on erinevatel teekonna osadel vahetunud. Vaid üks mees – juba teist korda ümber maailma purjetav Linas Ivanauskas – on kogu reisi kaasa teinud. Lisaks tormidele ja tuulevaikusele merel on ka meeskonnaliikmete elus sel ajal juhtunud erinevaid sündmusi – üks meeskonnaliige sai näiteks  isaks.



Riigi raha ei kulunud


Leedu börsimaaklerite liidu juhist Variakojise sõnul oli ilmselt kogu reisi psühholoogiliselt kõige raskem osa Vaikses ookeanis, kui seilati päevade kaupa maad nägemata ning mõnel korral läksid lained üsna kõrgeks.



Pärast Tallinna peatub Ambersail veel Riias ja Kaliningradis. Klaipedasse peaks jaht tagasi jõudma 5. juulil. Selleks, et


6. juulil saaks laevapere koos kõigi leedulastega üle maailma pidu pidada.


Ambersaili reis läks maksma 5,5 miljonit litti (22 miljonit krooni). Variakojise sõnul tuli see kõik eratoetajailt.



Ambersail


•    Jaht peaks Admiraliteedi basseini jõudma täna kella 15ks. Sellele järgneva pooleteise tunni jooksul on alus huvilistele avatud.


•    Kell 16.30 algab meremuuseumis laeva saabumise puhul vastuvõtt, kuhu on kustutud kõik siinsed leedulased. Ambersaili teekonda tutvustavale üritusele on oodatud ka kõik teised huvilised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles