Pevkur: üha olulisemaks muutub inimsusevastaste kuritegude õuduse selgitamine noortele

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Hanno Pevkur
Justiitsminister Hanno Pevkur Foto: Toomas Huik

Justiitsminister Hanno Pevkur osales eile ja täna Leedus Vilniuses toimunud kommunismi- ja natsismiohvrite mälestustseremoonial ja -konverentsil, kus tõdes, et totalitaarsete režiimide kuritegudega seonduva teadvustamine järeltulevatele generatsioonidele on kriitilise tähtsusega, hoidmaks ära sarnaste õuduste kordumist tulevikus.

Kui mõelda totalitaarsete režiimide poolt toime pandud võikatele kuritegudele, on raske või isegi võimatu mõista, kuidas kellelgi oli valmisolek piinata ja hukata enda kaasmaalasi. «Seda enam on praeguse põlvkonna kohuseks edasi anda kogutud tõendid, mälestused ja kõik muu oluline, et vältida tulevikus selliste õuduste kordumist Euroopas,» märkis Pevkur peetud kõnes.

«Avalikult ja häbenemata juhtunust rääkimine ning inimsusevastaste kuritegude jätkuv uurimine on meie kõigi moraalne kohus oma esivanemate ees. Inimeste ees, kes ei ole mitte ainult totalitaarrežiimide ohvrid, vaid ka kangelased, kes andsid oma elu kodumaad austades ja selle vabaduse eest võideldes,» ütles minister.

Oma kõnet lõpetades rõhutas Pevkur vajadust käia kaasas muutuva infoühiskonnaga informatsiooni edastamiseks. «Tänaste noorte inforuum on muutunud ja seetõttu peavad muutuma ka kanalid, kustkaudu noortele inimsusevastastest kuritegudest infot edastada. Klassikalisele koolitunnile lisanduvad elektroonilised ja muud kaasaegsed võimalused noorteni jõudmiseks. Olulisim on, et noored ei võtaks toimunut kui lihtsalt ühte juppi ajaloost, vaid mõistaksid inimsusevastaste kuritegude õudu selle tõelisuses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles