Kohus tühistas Keskerakonna taotlusel 201 hääletussedelit

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus tühistas Keskerakonna taotlusel vabariigi valimiskomisjoni otsused lugeda kehtivaks 201 ainult ühe pitsatijäljendiga sedelit.




«Keskerakonnal on hea meel, et Eesti on endiselt õigusriik ning vabariigi valimiskomisjoni seaduserikkumised said õiglaselt tühistatud,» märkis Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.



«Minu hinnangul on otsuse tulemusena selge, et Heiki Sibul peaks võtma vastutuse ja valimiskomisjoni esimehe kohalt viivitamatult tagasi astuma,» lisas ta.



Vabariigi valimiskomisjoni esimees ning riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul ütles Postimehele, et tal on hea meel riigikohtu kiire otsuse üle. «Konkreetne juhtum sai nüüd lõpliku lahenduse, vormistame kõik protokollid ringi ja kuulutame valimistulemuse välja,» lisas ta. «Kehtetute sekka läheb üks ports sedeleid juurde.»



Kuigi sotside saadud ühe mandaadi ja Keskerakonna saamata jäänud kolmanda mandaadi vahe oli väga väike, ei muuda tühistamisele minevad sedelid jõudude vahekorda. Tühistamisele minevaid sedeleid on kokku 201, neist 137 on Palupera vallast, 48 Tallinnast ja 16 Urvaste vallast.



Sibul märkis, et seni on riigikohus palunud valimiskomisjonil asjadele läheneda sisuliselt, mitte formaalselt. «Seetõttu, kui me valimisametniku vea tuvastasime, püüdsime seda heastada nagu hea haldustava ette näeb ja näoga valija poole olla ehk need hääled ikkagi kehtivateks lugeda,» lausus ta. «Kui nüüd riigikohus arvas teisiti, siis loomulikult tuleb seda otsust täita.»



Sibul ei näe põhjust valimiskomisjoni esimehe kohalt tagasi astuda. «Viimase seitsme aasta jooksul on 65 korda valimiskomisjoni otsuste peale riigikohtusse kaevatud. 56 korda on riigikohus jäänud komisjoniga sama meelt ning 9 korral jäänud osaliselt sama meelt või teise poole meelt,» ütles ta.



Sibul lisas, et valimiskomisjon teeb otsuseid kollegiaalselt ning ühe pitseriga sedelite arvestamine oli komisjoni üksmeelne otsus.



Riigikohus põhjendas hääletussedelite tühistamist sellega, et Euroopa parlamendi valimise seaduse kohaselt tuleb tunnistada kehtetuks hääletamissedel, millel ei ole jaoskonnakomisjoni pitsati kaht jäljendit.  «Valimiskomisjonid peavad sellisest normist lähtuma ja seda kohaldama,» tõdes kohus oma otsuses.



Keskerakond soovis ka seda, et Palupera valla valimisjaoskonnas number 2 väljastatud hääletamissedelite kehtetuks tunnistamine tooks selles jaoskonnas kaasa kordushääletamise, kuid riigikohus taotlusega ei nõustunud.



«Hääletamissedelite kehtetuks tunnistamine ei too vahetult kaasa kohustust korraldada kordushääletamine,» seisab kohtuotsuses. «Kolleegiumi hinnangul ei ole käesolevas asjas alust tunnistada hääletamistulemus Palupera valla valimisjaoskonnas nr 2 kehtetuks, kuna õigusrikkumine ei mõjutanud ega võinud mõjutada oluliselt hääletamistulemust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles