Gibraltar lubab hispaania kaluritel oma vetesse naasta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti fregatt HMS Westminster Gibraltari vetes.
Briti fregatt HMS Westminster Gibraltari vetes. Foto: SCANPIX

Hispaania kalalaevadel lubatakse naasta vaidlusalustesse vetesse Gibraltari rannikul, kuid nende tõkestamiseks merre püstitatud betoonrahu jääb alles, ütles Suubritanniale kuuluva territooriumi juht reedel avaldatud usutluses.

Gibraltari peaminister Fabian Picardo sõnul on tal kavas lubada lähimatest Hispaania sadamatest La Lineast ja Algecirasest kalavetel käivad 59 laeva traditsioonilisse püügipiirkonda tagasi.

«Ma teen parlamendile ettepaneku seadusmuudatuseks, nii et 59 laeva võiksid neile harjumiseks saanud kalapüüki jätkata,» ütles ta Hispaania päevalehele El Mundo.

Gibraltar on võrgupüügi üldiselt ära keelanud, kuid hispaania kaluritele tehti 1999. aasta kokkuleppega erand, mille Picardo valitsus möödunud aastal tühistas.

Juulis rajati vaidlusalustesse vetesse 70 betoonplokist koosnev tehisrahu, mis Gibraltari võimude sõnul oli mõeldud kalavarude üleekspluateerimise ärahoidmiseks ja mereelu elavdamiseks. Valitsuse väitel rikkusid seal püüdmas käinud Hispaania kalurid seadust.

Vastumeetmena alustas Hispaania piiripolitsei Gibraltarile sisenevate autode kontrolli, mis on põhjustanud mitme tunni pikkused järjekorrad.

Sel teisipäeval nõudis Hispaania Suurbritannialt Gibraltari vetesse ehitatud tehisrahu likvideerimist, seades selle eeltingimuseks dialoogile Londoniga.

Euroopa Komisjon avaldas esmaspäeval lootust, et Suurbritannia ja Hispaania suudavad uue tüli Gibraltari pärast ise lahendada, kuid hoiatas, et Hispaania ähvardused kehtestada Gibraltarile piirimaks oleks ebaseaduslik.

Gibraltar läks Suurbritannia valdusse 1713. aastal Utrechti rahulepinguga, kuid Hispaania on jätkanud püüdlusi 30 000 elanikuga territoorium enda valdusesse saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles