Afganistanis külaelanikke tapnud sõdurile mõisteti eluaegne vangistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Bales
Robert Bales Foto: SCANPIX

Afganistanis 16 külaelanikku tapnud USA seersandile Robert Balesile mõisteti reedel eluaegne vangistus võimaluseta ennetähtaegsele vabanemisele, teatas tribunal.

Bales vabandas päev varem ohvrite perede ees, nimetades oma tegu argpükslikuks. Pisaraid tagasi hoides nimetas 40-aastane tulistaja oma tegu argpükslikuks ning vabandas selle eest esimest korda.

Bales on süüdi mõistetud 16 inimese, sealhulgas üheksa lapse tapmise eest Afganistani Kandahari provintsis 2012. aasta 11. märtsil.

Seersant tunnistas end surmanuhtluse vältimiseks süüdi.

Balesi ohvrid olid peamiselt naised ja lapsed ning veresauna peetakse jõhkraimaks sõjakuriteoks, mille NATO sõdurid on Afganistanis kümne sõja-aasta jooksul sooritanud.

Bales asus esmalt inimesi tapma Alkozai külas, naasis pärast seda sõjaväebaasi, äratas üles ühe kaasvõitleja, et talle sellest rääkida. Sõdur ei uskunud seersandi juttu ja heitis uuesti magama. Seejärel läks mees Najibani külla tapatalguid jätkama.

Kaitse sõnul ei soovinud Bales Afganistani missioonile minna ja teda poleks tervislikel põhjustel tohtinud sinna ka saata, sest mees oli Iraagis kaks korda haavata saanud ja kannatas posttraumaatilise stressihäire all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles