Karzai soovib Afganistanis ameerikalikke presidendivalimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamid Karzai tänasel pressikonverentsil.
Hamid Karzai tänasel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Afganistani riigipea Hamid Karzai ütles täna, et järgmise aasta presidendivalimised peaksid olema ameerikalikud kahe võistlejaga valimised, kuid pakkus välja kolm kandidaati.
 

Valimistega, mille toimumisajaks on määratud 5. aprill, leitakse Afganistanile uus president Karzai asemel, kes on juhtinud riiki alates islamiliikumise Taliban kukutamisest 2001. aastal. Ühtlasi peab valimisprotsess näitama, kas 12 aastat väldanud rahvusvaheline sõjaline missioon ja ulatuslik abi oli vaeva väärt.

«Mina soovin, et meil oleks piiratud arv kandidaate, sest see on riigile hea,» ütles Karzai ajakirjanikele. «USA-s on ainult kaks kandidaati.»

«Kõige parem oleks, kui meil oleks kaks presidendikandidaati, aga neli ei ole ka probleem.»
Karzai ise kahe ametiaja järel enam kandideerida ei saa ja eelolevad valimised on esimene kord, kus võim Afganistanis demokraatlikult üle antakse.

Kandidaatides ja nende arvus ei ole veel mingit kindlust.

2009. aasta kaootilistel valimistel osales üle 40 kandidaadi, esines võltsimisi ja valimispettust, kuid Karzai väljus protsessist võitjana.

Nüüd nimetas riigipea võimalike kandidaatidena endise sõjapealiku Abdul Rasul Sayyafi, 2009. aastal teise vooru pääsenud Abdullah Abdullah' ja endise rahandusministri Ashraf Ghani nime. «On veel teisigi, ma ei taha ühtki nime nimetamata jätta, aga mul ei ole ka võimalik neid kõiki nimetada,» ütles Karzai.

Varem on võimalike kandidaatidena nimetatud Karzai venda Qayum Karzaid ja praegu suursaadikuna Pakistanis töötavat endist siseministrit Ali Ahmad Jalalit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles