Ministeerium: vanematel ei tasu karta elatise nõudmiseks hagi esitamist

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Nikluse sõnul ei tasu vanematel karta elatise nõudmiseks hagi esitamist.
Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Nikluse sõnul ei tasu vanematel karta elatise nõudmiseks hagi esitamist. Foto: Toomas Huik/Postimees

Õigusasjatundjate kinnitusel on lapsele elatisraha maksmise probleem enamasti põhjustatud vanemate suutmatuses kokkuleppele jõuda ning kannatajaks jääb laps, sageli kardetakse, et elatisraha taotlemine on kulukas ja keeruline, kuid tegelikkuses on see tehtud vanematele lihtsaks.

Justiitsministeeriumi seadusemuudatuse eelnõu järgi pole tulevikus lapsele elatisraha maksmisest hoidumine enam kuritegu, seetõttu võib üksikvanematel lapsele mõeldud raha kätte saamine veelgi raskeneda - eriti kui ei saada aru, et ülalpidamise kohustus on kummalgi vanemal võrdne, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

Advokaat Helen Hääl soovitab, et kui lapse ülalpidamisküsimustes ei suudeta omavahel kokkuleppele jõuda, tasuks elatisraha saamiseks kindlasti kohtu poole pöörduda, vajadusel saab riigilt ka tasuta õigusabi. 

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Niklus selgitas, et kui lapse kasuks on juba kohtulikult välja mõistetud elatis, aga seda maksma kohustatud vanemalt kätte ei saa, tuleks kiiresti pöörduda kohtutäituri poole.

Niklus rõhutas, et vanematel ei tasu karta hagi esitamist - reeglina tuleb riik lapsele appi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles