Suurbritannia ja USA ähvardasid Süüriat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria televisioonis näidatud väidetavalt mässuliste poolsele keemiarelva kasutamisele viitavad esemed.
Süüria televisioonis näidatud väidetavalt mässuliste poolsele keemiarelva kasutamisele viitavad esemed. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ja USA ähvardasid «tõsise vastusega» juhul kui usaldusväärsed allikad tõendavad Süüria keemiarünnaku toimumist.

Suurbritannia peaminister David Cameron ja USA president Barack Obama pidasid eile 40-minutilise telefonikõne. Cameroni büroo teatel olid mõlemad äärmiselt mures tõsiste keemiarelvakasutusele viitavate märkide pärast, edastas BBC.

«Tõsiasi, et president Assad ei ole ÜRO-ga koostööd teinud, näitab, et sealsel režiimil on midagi varjata,» seisis büroo avalduses.

Avalduse väitel leidsid nii Cameron kui Obama, et keemiarelvade ulatuslikule kasutamisele järgneks rahvusvahelise kogukonna tõsine reageering ning mõlemad on oma ametnikele andnud käsu erinevate võimaluste kaalumiseks. Samuti nõustuti selles, et on äärmiselt vajalik, et keemiarelvade kasutamine maailmas oleks kontrolli all.

BBC poliitkorrespondent Iain Watson kommenteeris, et Suurbritannia avalduses mainitud «tõsine vastus» ei tähenda tõenäoliselt maavägede kohale saatmist, ent muud lahendused, sealhulgas õhurünnakud, pole välistatud.

Süüria valitsus on eitanud seotust keemiarelvade kasutamisega ning süüdistab mässulisi. Riigitelevisiooni teatel leidsid sõdurid Damascuse lähedalt mässuliste kasutatavatest tunnelitest keemiarelvade kasutusele viitavaid esemeid ning seal sees käinud sõdurid kurtsid lämbumistunde üle.

Opositsiooniakitivistide väitel tapsid president Bashar al-Assadi toetajad kolmapöeval vähemalt 500 tsiviilisikut. Räägitakse ka üle 1300 ulatuvast hukkunute arvust. Opositsioon soovib samuti ÜRO inspektorite lubamist väidetava keemiarünnaku piirkonda.

Eile jõudis Damascusesse võime survestama ka ÜRO desarmeerimise komitee juht Angela Kane.

Iraani riikliku telekanali Irna teatel kinnitas Süüria välisminister Walid Muallem oma Iraani ametivennale, et Damascus teeb ÜRO eksertidega koostööd ning valmistab neid ette võimaluseks külastada terroristide keemiarünnakute sihtmärgiks olnud paiku.

Eile kohtus USA president ka oma julgeolekunõunikega, et saada ülevaade võimalustest seoses Süürias kujunenud olukorraga, teatas Valge Maja.

USA kõrge riigiametnik kinnitas eile, et Ühendriikide välisminister John Kerry vestles Süüria kolleegi Walid al-Muallemiga keemiarelvade teemal juba päev pärast rünnakut.

«Kerry tegi Muallemile selgeks, et kui Süüria režiimil pole midagi varjata, siis peaks see võimaldama sündmuskohale viivitamatut ja tõkestamatut ligipääsu, mitte seda edasi ründama ja niimoodi tõendeid hävitama,» ütles ametnik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles