Paet: Gruusia küsimus jäi Korful lahenduseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov (vasakul) tervitab Kreeka kolleegi Dora Bakoyannist Korfu kohtumisel.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov (vasakul) tervitab Kreeka kolleegi Dora Bakoyannist Korfu kohtumisel. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi NATO ja Venemaa taaskäivitasid laupäeval ametliku julgeolekualase koostöö, ei toimunud Gruusia küsimuses mingit seisukohtade lähenemist, kinnitas BNS-ile Kreekas Korfu saarel Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisel viibiv välisminister Urmas Paet.

 
«Tegemist on põhimõttelise seisukohtade erinevusega ning Gruusia küsimuses Venemaa ja lääneriikide vahel mingit lähenemist ei toimunud,» nentis Paet.

Venemaa veto tõttu on lõppenud nii OSCE kui ÜRO vaatlejate missioon Gruusias ning juba ainüksi see näitab Paeti sõnul Venemaa seisukohtade jäikust selles küsimuses.

Paet lisas, et Euroopa julgeolekuarhitektuuri on kritiseeritud, sest see ei välistanud Vene-Gruusia sõja puhkemist. «Samas on tahte olemasolu korral ka praeguste rahvusvaheliste organisatsioonide raames võimalik konflikte ennetada,» sõnas ta.

Paeti sõnul tuleb täita olemasolevate rahvusvaheliste organisatsioonide põhimõtteid ja mitte mõelda uute institutsioonide ja instrumentide loomisest. «Uued vahendid või organisatsioonid ei ole imevahend usalduse suurendamiseks riikide vahel. Euro-Atlandi piirkonna julgeolek sõltub ennekõike poliitilisest tahtest ja riikide valmisolekust sellesse panustada,» ütles Paet.

Välisminister rõhutas taas ka vajadust pidada kinni Euroopa julgeoleku põhialustest, milleks on euroopalikud demokraatlikud väärtused. «Oluline on, et OSCE liikmesriigid varem kokkulepitud põhimõtetest täiel määral kinni peaksid. Nendega ei saa kaubelda, need peavad jääma,» ütles Paet.

NATO ja Venemaa julgeolekualase koostöö taaskäivitamine oli Paeti sõnul plaanipärane ning see puudutab eelkõige Afganistani transiidiküsimusi ning võitlust Somaalia piraatide, terrorismi ja tuumarelva leviku vastu.

Kreekas Korfu saarel laupäeval toimunud NATO-Vene nõukogu kohtumine oli esimene taoline kohtumine välisministrite tasemel alates suhete külmutamisest Gruusia kriisi tagajärjel.

Laupäeval samas alanud kahepäevasel OSCE välisministrite kohtumisel arutatakse Euroopa julgeolekukeskkonna hetkeseisu ja tulevikuga seonduvat. Kuna tegu on mitteametliku kohtumisega, siis mingit siduvat otsust sealt oodata ei ole.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles