Leedu jätkab Afganistani-missiooni ka pärast 2014. aastat

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdurid ühisõppustel Poola ja Ukraina vägedega.
Leedu sõdurid ühisõppustel Poola ja Ukraina vägedega. Foto: SCANPIX

Leedu kaalub võimalust paigutada oma väekontingent Afganistani põhja- või lõunaossa, kui NATO lõpetab järgmisel aastal oma sõjalise lähetuse ning asub täitma väljaõppemissiooni, ütles Afganistanis visiidil viibiv Leedu kaitseminister Juozas Olekas eile.

Minister ütles BNS-ile antud intervjuus, et praegu on kaalumisel kaks alternatiivi, kus leedulased võiksid afgaane tulevikus aidata - Afganistani põhjaosas Mazar-i-Sharifis, kus võtab vastutuse üle Saksamaa ja kuhu teised Balti riigid ja Põhjamaad kavatsevad oma väed saata, või riigi lõuna- või idaosas, mis on USA vastutusala.

«Me kaalume kas võimalust ameeriklastega või koos Balti riikide ja Põhjamaadega Mazar-i-Sharifis,» ütles Olekas pärast kohtumist oma Afganistani kolleegiga.

NATO on otsustanud lõpetada oma sõjalise missiooni Afganistanis 2014. aasta lõpuks, kuid kaalub 8000 - 15 000 sõjaväelase jätmist riiki, et anda kohalikele relvajõududele ja politseile väljaõpet ning abistada neid. USA, Saksamaa, Itaalia ja Türgi kavatsevad jagada uue missiooni vastutusalasid.

Praegu teenib Afganistanis NATO-juhitavate Rahvusvaheliste Julgeolekuabijõudude (ISAF) koosseisus 87 000 sõjaväelast, nende seas umbes 250 leedulast.

Leedu plaanib sel sügisel oma väekontingendi Ghori provintsist välja viia ja ülesehitusmissiooni lõpetada, ent Leedu sõjaväelased jätkavad teenistust Afganistani teistes piirkondades, kaasa arvatud riigi rahutus lõunaosas.

Olekas ütles, et lõplik otsus Leedu kohalolekust Afganistanis langetatakse pärast seda, kui sealsed võimud sõlmivad USA ja NATO-ga kokkulepped, mis määratlevad võõrvägede staatuse.
Leedu kaitseminister avaldas lootust, et takerdunud kõnelused USA ja Afganistani vahel jõuavad lõpule sel sügisel.

«Afganistani kaitseminister kordas täna, et nad vajavad sellist abi. Kui on kokkulepe, saame rääkida konkreetsetest arvudest,» seletas Olekas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles