Otsus Taiwani ärimehe USAle väljaandmise kohta jäi jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus
Kohus Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna ringkonnakohus jättis jõusse Harju maakohtu varasema määruse, mille järgi on strateegilise kauba smugeldamises kahtlustatavana mai alguses Eestis kinni peetud Taiwani ärimehe Hsien Tai Tsai väljaandmine USA-le õiguslikult lubatav.

Ringkonnakohus arutas kaasust Tai Tsai määruskaebuse alusel, milles ta vaidlustas maakohtu seisukoha enda USA-le väljaandmise osas.

Tallinna ringkonnakohtu otsus Tai Tsai asjus on lõplik ehk seda pole võimalik enam edasi kaevata. Ringkonnakohtu otsuse järel teeb justiitsminister kahtlusaluse väljaandmise kohta otsuse, kuid seda on võimalik vaidlustada omakorda kõigis kolmes kohtuastmes. Kui riigikohus jätab lõpuks justiitsministri otsuse väljaandmise kohta jõusse, on menetluslikud võimalused asja arutamiseks läbi saanud.

Harju maakohus leidis juuli alguses, et Hsien Tai Tsai väljaandmine Ameerika Ühendriikidele on õiguslikult lubatav, kuid seda vaid osade ärimehele süüks pandavate kuriteoepisoodide osas.

Kohus märkis määruses, et USA ametivõimude poolt rahapesuna Hsien Tai Tsaile süüks pandav tegu ei ole Eesti seaduste mõistes rahapesu. Nimelt selgub kahtlustusest, et Tai Tsai teostas USA ja Taiwani vahel rahaülekande, kuigi USA võimud olid tal sellise tegevuse keelanud, samas ei nähtu kahtlustusest, et rahaülekanne oleks teeninud kuritegelikke huve. Seetõttu ei saa Tai Tsai sellist tegevust käsitleda Eesti seaduste järgi ka rahapesuna, selle süüdistuse alusel meest USAle välja ei anta ning seega ei tohi selle süüdistuse järgi Tai Tsai osas USAs kohut mõista, märkis kohus.

Ka ei näinud kohus Eesti seadustest tulenevalt Tai Tsai tegevuses kuritegu episoodis, mis käsitles strateegilise kauba ehk puurseadme käitlemise tarbeks raha andmist. Samas leidis kohus, et Tai Tsai rikkus seadust puurseadme veo asjus valeandmete esitamises, mis kvalifitseerub Eesti seaduste mõistes strateegilise kauba salakaubaveona. Selles osas otsustas kohus, et Tai Tsai võib USAle välja anda.

Riigiprokuratuur täpsustas, et Tai Tsai peeti USA eelarestipalve alusel Eestis kinni 1. mail ning teda kahtlustatakse strateegilise kauba salakaubaveos. 2. mail võeti isik 30 päevaks vahi alla.

USA ametivõimud teatasid mai alguses, et Eestis vahistatud Taiwani ärimeest kahtlustatakse katses USA ekspordikeeldu eirates tarnida Põhja-Koreale seadmeid, mida saab kasutada massihävitusrelvade tootmiseks. 67-aastane Hsien Tai Tsai võeti kinni Eestis, tema poeg, 36-aastane Yueh-Hseun Tsai vahistati 1. mail USAs Illinois' osariigis Glenview's.

Seadmete hulgas on masinad, millega saab puurida ülitäpseid auke metalli.

Prokuröride sõnul rakendasid USA võimud juba 2009. aastal Hsien Tai Tsai suhtes keeldu teha äri Ühendriikides, kuid ta jätkas katseid eksportida seadmeid USAst oma poja abiga.

Taiwani võimud esitasid Hsien Tai Tsaile 2008. aastal süüdistuse dokumentide ja arvete võltsimises ning keelatud materjalide ebaseaduslikus toimetamises Põhja-Koreasse.

Mõlemat kahtlusalust ootab USAs kuni 20 aastane vangistus ning kuni 1,75 miljoni dollari suurune trahv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles