Ban: ÜRO eksperdid vestlesid keemiarünnaku üleelanutega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Foto: SCANPIX

ÜRO relvainspektorid vestlesid esmaspäeval Süürias väidetava keemiarünnaku üleelanutega, ütles ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Bani sõnul sattus ÜRO ekspertide autokonvoi teel inspektsioonile snaipritule alla ning ÜRO esitas seoses vahejuhtumiga «jõulise kaebuse» nii Süüria valitsusele kui ka opositsioonile.

Inspektorid jätkasid hiljem uurimisretke ja sisenesid tsivilistide saatel Damaskuse lähedal asuvasse Moadamiyet al-Shami linna, kus nad kohtusid välilaagris Punase Poolkuu arstidega, teatasid aktivistid.

Süüria opositsioon süüdistab valitsusvägesid eelmisel nädalal väidetavalt sadu inimelusid nõudnud keemiarünnakus. President Bashar al-Assadi režiim eitab keemiarünnaku korraldamist.

Organisatsiooni Piirideta Arstid (MSF) andmeil toodi Süüria haiglatesse kolmapäeval 3600 neurotoksiliste sümptomitega patsienti, kellest 355 surid. Süüria ülestõusnute väitel hukkus rünnakutes umbes 1300 inimest.

USA hinnangul on vähe kahtlust, et Süüria valitsusväed kasutasid eelmisel nädalal tsiviilisikute vastu keemiarelva. Damaskuse ettepaneku ÜRO inspektorite lubamiseks rünnakupaika tõrjus Washington pühapäeval kui ebapiisava ja hilinenud.

Vene välisministri Sergei Lavrov sõnul pole lääs suutnud esitada mingeid tõendeid keemiarelva väidetava kasutamise kohta Süüria valitsuse poolt. Ta hoiatas USA kolleegi John Kerryt sõjalise sekkumise «äärmiselt ohtlike tagajärgede» eest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles