Poola kaitseväe juhi sõnul on Eesti riigikaitse arengukava realistlik

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola kaitseväe juhataja Mieczyslaw Gocul.
Poola kaitseväe juhataja Mieczyslaw Gocul. Foto: SIPA / SCANPIX

Poola kaitseväe juhataja kindralleitnant Mieczyslaw Gocul ütles täna Varssavis kohtumisel kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega, et Eesti riigikaitse arengukava on realistlik.

Terras tänas Poola kaitseväe juhatajat Poola ründelennukite Su-22 osaluse eest kaitseväe suurõppusel Kevadtorm selle aasta kevadel, samuti arutasid kaitsevägede juhid võimalikku Eesti osalust Poola rahvuslikul õppusel Anakonda, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Kindralleitnant Gocul tunnustas Eesti riigikaitse arengukava kui realistlikku ja ressurssidega kaetud plaani ning kaitseväe uut juhtimisstruktuuri, mis on tema sõnul nüüdisaegne ja vastab tänapäeva relvajõudude nõuetele. Kindralleitnant Gocul andis kindralmajor Terrasele ülevaate Poola riigikaitse arenguplaanidest, sõjatööstusest ning hangitavatest ja arendatavatest relvasüsteemidest, samuti tunnustas Poola kaitseväe juhataja Eestit kahe protsendi sisemajanduse kogutoodangu panustamise eest riigikaitsesse.

«Eesti ja Poola näevad julgeolekuolukorda Läänemere ja Põhjala piirkonnas sarnaselt,» ütles kindralmajor Terras, kelle sõnul on Poola üks piirkonna olulisemaid julgeoleku tagajaid ning Eesti olulisemaid liitlasi nii NATO, Euroopa Liidu kui kahepoolsete suhete raames.

Sel sügisel korraldab NATO Brunssumi keskväejuhatus NATO reageerimisjõudude õppuse Steadfast Jazz, mille taktikaline osa viiakse läbi Poolas. Eestist osaleb õppusel Scoutspataljon. Poolas asuvas NATO Kirdekorpuses teenivad Eesti ohvitserid ja allohvitserid, sel aastal osales Kirdekorpuse staap Eestis õppusel Saber Strike.

Kaitseväe juhataja avaldas kaastunnet laupäeval Afganistanis Ghazni provintsis Poola sõduri langemise puhul. Kaitsevägede juhid arutasid olukorda Afganistanis ning mõlema riigi tegevust välisoperatsioonidel pärast 2014. aastat.

Kaitseväe juhataja naaseb Eestisse täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles