Narkootiliste ainete nimekiri täieneb kahe taimega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvia divinorum
Salvia divinorum Foto: Wikipedia.

Sotsiaalministeerium soovib täiendada narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja, lisades sinna tervisele ohtlikke psühhoaktiivseid aineid sisaldavad taimed luulusalvei, eriline abuurapuu ning neis sisalduvad salvinoriin A, mitragüniin ja 7-hüdroksümitragüniin.

Seni on ravimiametmääratlenud neid taimi ja aineid sisaldavad tooted ravimitena, kuid tänapäeval ei ole nende meditsiiniline kasutus teada ning neis sisalduvad Salvia divinorum ja Mitragyna speciosa kujutavad olulist ohtu inimese tervisele, põhjustades muuhulgas eufooriat ja hallutsinatsioone.

Nende taimede ja ainete nimekirja lisamisegakeelustatakse muuhulgas nende internetist tellimine ja saatmine postiga. Nende taimede osastäiendavate kontrollimeetmete rakendamist on põhjendatuks ja vajalikuks pidanud ka maksu- jatolliamet.

Sotsiaalministeeriumi seletuskirja järgi on muudatuse eesmärk vähendada uute psühhoaktiivsete ainete väärkasutamist ja nende kuritarvitamist.

Luulusalvei (Salvia divinorum) puhul kasutatakse psühhoaktiivse materjalina värskeid või kuivatatud taime lehti, samuti valmistatakse tinktuuri. Kuivatatud lehti kangestatakse/kontsentreeritakse, kastes neid korduvalt tinktuuri sisse ja seejärel taas kuivatatakse. Värsketest lehtedest keeratakse «quid» ehk närimistubakatomp, sellest erituvat mahla hoitakse suus, sest imendumine toimub suu limaskestalt. Toime saabub 10 minuti jooksul ja kestab 45 minutit.

Suitsetamisel pannakse suitsetamissegudesse 1-2 lehte. 2-3 sügava mahvi tõmbamisel saabub toime 20-60 sekundi jooksul, haripunkti saavutab 1-2 minuti jooksul ja kestab 5-15 minutit. Toime mõju taandub 20-40 minuti jooksul. Samuti valmistatakse luulusalveist tinktuuri.

Ka teised EL liikmesriigid, 6 USA osariiki, Brasiilia, Tšiili, Kanada, Lõuna-Korea jt on luulusalvei lisanud juba aastaid tagasi kontrollitavate ainete nimekirjadesse.

Luulusalvei sisaldab salvinoriin A-d, mis on kõige tugevam looduslik hallutsinogeen. Toimiv annus on vahemikus 150-500 mcg, millest on vaid sünteetilise LSD annusedväiksemad (20-30 mcg).

Aine toimeid on raske võrrelda teiste eufooriliste või psühhedeeliliste ainetega: tunne, nagu ollakse mitmes kohas korraga, mineviku mälestused nagu lapsepõlve paikade külastamine, kontrollimatu naer, nägemused (film, kahedimensioonilised pinnad), asjadega sulandumine või asjadeks muutumine, mitmesugused liikumise tundmused (nagu tõmmatakse, väänatakse), keha ja identiteedi kaotus.

Aine kasutajate sõnul on kõrvaltoimed ebameeldivad (kurnatus, peapööritus, teadvusetus) ning kogetu üle puudub kontroll.

Eriline abuurapuu - Mitragyna speciosa (kratom) puhul on samuti psühhoaktiivne materjal taime lehed. Värskeid lehti näritakse, kuivatatud lehti suitsetatakse või valmistatakse nendest ekstrakt. Samuti võib droogi pulbristada ning teha kuuma veega tõmmist või keeta veega siirupiks. Kratomil on samaaegselt nii stimuleeriv toime nagu kokapõõsa lehtedel (väiksemates annustes) ning narkootiline ja sedatiivne toime nagu oopiumil (suuremates annustes).

Värskeid lehti närides saabub stimuleeriv toime 5-10 minuti jooksul ning kasutaja tajub erksust, energiat ja kerget eufooriat. Suuremad annused mõjuvad rahustavalt. 3-6 g kratomi manustamisel kestavad toimed enamasti 2-4 tundi, mõned nähud võivad ilmneda veel tunde hiljem kuni järgmise päevani.

Kratomi kasutamisel tekkivateks kõrvaltoimeteks on kõige sagedamini uimasus, peapööritus, iiveldus ja oksendamine. Taime regulaarne tarvitamine tekitab füüsilist sõltuvust.

Mitragüniin on kratomi lehtedes sisalduv põhiline alkaloid. 7-hüdroksümitragüniini sisaldus taimes on küll väiksem, kuid selle opioid agonistlik aktiivsus, on 30 korda suurem kui morfiinil. Seega hiljutiste teadusuuringute põhjal saab väita, et 7-hüdroksümitragüniin on kratomi põhiline toimet avaldav aine.

Tuginedes andmebaasile Erowid, on 50 mg puhta mitragüniini manustamine täiskasvanutele tekitanud motoorset erutust, peapööritust ning värinaid näos, jäsemetes ning keeles.

Mitragyna speciosat on meditsiinis kasutatud palaviku alandamiseks, valu leevendamiseks ning opiaatidest loobumisel tekkivate ärajäämanähtude mahasurumiseks. Tänapäeval taime meditsiiniliselt enam ei kasutata ning seda eelkõige tema soovimatute kõrvaltoimete tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles