Prokuratuur esitas Toomas Vitsuti isale süüdistuse metsavarguses

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas 15. augustil Toomas Vitsuti 81-aastasele isale Enn Vitsutile süüdistuse Harjumaal Kernu vallas toimunud metsavarguses, millega tekitati naaberkinnistu omanikele pea 580 euro suurune kahju. Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut lükkab süüdistused tagasi.

Täna hommikul teatas Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut omal initsiatiivil meediale, et on võtnud selles kaasuses ja kohtusse jõudnud protsessis oma isa kõneisiku rolli. Kaasust ennast nimetab noorem Vitsut «kaheksa kuuse kaasuseks».

Süüdistuse järgi lasi Enn Vitsut ajavahemikul 2011. aasta septembrist kuni möödunud aasta jaanuarini raiuda küttepuude saamiseks naaberkinnistul kaheksa kuuske ja korraldas ka nende äraveo, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur vastuseks.

Eeluurimisel kogutud andmeil oli Koolitoa kinnistu kaasomanik Enn Vitsut hiljemalt 2009. aasta 24. septembrist teadlik katastrimõõdistamisest, mille käigus sai Naanu ja Koolitoa kinnistu vaheline piir maastikul kindlad koordinaadid. Sellele vaatamata lasi Vitsut maha raiuda ja ära vedada puud, mis asusid piiri järgi Naanu kinnistul.

Prokuratuur pakkus Enn Vitsutile võimalust lõpetada kriminaalmenetlus otstarbekuse põhimõttel, tingimusel et ta hüvitab naaberkinnistu omanikele metsamaterjali väärtuse 579,6 eurot ja talle osutatud õigusabi kulud 38,4 eurot. Arvestades, et uurimisandmeil pole kahtlustatava süü suur ja tegemist on muidu seaduskuuleka kõrges vanuses inimesega, poleks prokuratuur talle täiendavaid kohustusi määranud.

Kuna Enn Vitsut selle ettepanekuga ei nõustunud, esitas prokuratuur talle süüdistuse varguses ja saatis kriminaalasja materjalid kohtusse.

«Kaheksa kuuse kaasus»

«Minu isa Enn Vitsut (81a) ostis 14 aastat tagasi Eesti Vabariigilt välja maatüki ja sellel kasvava metsa. Erastatud maaüksuse piirid määrati kaardimaterjali alusel. Registrisse kanti maaüksuse suurus ja asukoht,» teatas linnavolikogu esimees.

Toomas Vitsuti sõnul tegi tema isa Enn Vitsut enda omandis ja valduses oleval maatükil sanitaarraiet vastavalt kohaliku omavalitsuse käest saadud loale. «Seejärel esitas piirinaaber Ardi Romet, varjamaks enda ebaseaduslikku raiet aastast 2009, prokuratuurile teadvalt vale kuriteoteate kaheksa kuuse varguse kohta.»

«Aastal 2009 raius piirinaaber seadusvastaselt Enn Vitsuti ja Toomas Vitsuti kaasomandis olevalt 3300 ruutmeetrilt maha 60-70 puud. Enn Vitsut tegi selle kohta politseile kuriteoteate, algatamaks lageraie tegija vastu kriminaalasja,» selgitas Toomas Vitsut ning lisas, et prokuratuur keeldus kriminaalasja algatamast.

Poja sõnul lasi piirinaaber kuriteo varjamiseks maamõõtjal piiri muuta nii, et lageraie ala jääks piirinaabri maaüksusele. «Enn Vitsuti protestidele vaatamata nihutas litsentseeritud maamõõtja naaberkrundi piiri, mille tulemusena 1716 ruutmeetrit Enn Vitsuti maad liideti naabri krundiga. Sellega mõõdeti naabrile osa sellest maa-alast, millelt ta oli raiunud puid 2009. a, kui see maa kuulus veel Enn Vitsuti krundi piiresse.»

Toomas Vitsut ütles, et ametlik kiri, millega Enn Vitsutit teavitati krundipiiri muutmisest, oli postitatud ilmse arvestusega, et vaidlustuse võimalus aeguks enne, kui ta teatise kätte saab, õigusvastased piiride koordinaadid kanti registrisse ilma Enn Vitsutiga kooskõlastamata.

Katastriüksuste pindala on ebatäpne

Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel tuvastati kriminaalasja eeluurimisel, et Naanu ja Koolitoa katastriüksused moodustati plaani- ja kaardimaterjali alusel, mis tähendab, et selliselt moodustatud katastriüksuste pindala on ebatäpne. Katastriüksuse täpse pindala saab katastrimõõdistamise tulemusena, kui maastikul on piiripunktidele ja vajadusel ka maastikul piiriga seotud maastikuobjektidele määratud koordinaadid, mille kaudu arvutatakse katastriüksuse täpne pindala.

Naanu kinnistu katastrimõõdistamise käigus koostas maamõõtja 2009. aasta 19. mail Naanu katastriüksuse asendiplaani, kus on kirjas täpsed looduses olevate piiripunktide koordinaadid. Maamõõtja teostatud katastrimõõdistamise andmed registreeriti Maa-ameti maakatastris 14. augustil 2009 aastal ja sellest teavitati ka kinnistusraamatupidajat, kinnitas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles